Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
05.10.2015.

Ministarstvo privrede demantuje paušalne navode Mreže za poslovnu politiku koja tvrdi da su strani investitori u Srbiji nesigurni i nezadovoljni poslovanjem.

Ovakve neozbiljne i neodgovorne izjave, očigledno su bazirane na ličnim utiscima autora ovakvih pamfleta, koji ne mogu i ne žele da se pomire sa pozitivnim rezultatima rada Vlade Srbije.

Upravo  su privrednici, okupljeni oko Saveta stranih investitora, Nemačkog poslovnog saveta u Srbiji i ostalih udruženja privrednika, više puta pohvalili reformske poteze Vlade Srbije, poslovnu klimu i najavili nove investicije.

Podsećmo da je upravo zahvaljujući ekonomskoj politici Vlade Srbije, MMF korigovao i procenu rasta BDP-a.

Potpuni podaci izgledaju sasvim drugačije nego što to želi Mreža za poslovnu politiku – tekuća privredna kretanja u 2015. karakterišu: povoljna ekonomska i platnobilasna kretanja, niska i stabilna inflacija, nastavak uspešne realizacije mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, ostvarena relativna stabilnost na domaćem deviznom tržištu, potvrda kreditnog rajtinga agencija Fitch i Standarda & Poor’s, stabilno kretanje premije rizika zemlje, uz uspešno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa s MMF-om.

U drugom kvartalu 2015. zabeležen je međugodišnji rast BDP od jedan odsto. Na rast su najviše uticali dobri rezultati u sektorima industrije i građevinarstva. Fizički obim industrijske proizvodnje je u prvih sedam meseci ostvario međugodišnji rast od plus 6,1 procenat, koji je opredeljen rastom proizvodnje u prerađivačkoj industriji (+5,7%) i energetici (+8,8%).
Izvoz robe izražen u evrima povećan je za 8,7 odsto, uvoz robe za +5,6, a spoljnotrgovinski robni deficit je smanjen za -2,7 procenta.

U prvih sedam meseci zabeleženo je poboljšanje pokazatelja robne razmene, s obzirom da je pokrivenost uvoza izvozom povećana  na 75,0% u odnosu na isti period 2014. Spoljnotrgovinska robna razmena je najveća sa zemljama članicama EU (64,6% ukupne razmene).

Od početka godine platnobilansna pozicija zemlje je značajno poboljšana. Deficit tekućeg računa platnog bilansa u prvoj polovini 2015. iznosio je 727,9 mil. EUR i smanjen je za –29.8% (0,3 mlrd. EUR) na međugodišnjem nivou, što je rezultat većeg suficita u razmeni usluga sa inostranstvom, ali i povećanog priliva doznaka i nižih rashoda po osnovu stranih direktnih investicija.

Međugodišnja inflacija je u prvih sedam meseci 2015. nastavila da se kreće ispod donje granice inflacionog cilja (4%±1,5%) i u julu je iznosila jedan odsto.