Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
18.01.2016.

Поводом нетеачних навода о отпису дуга ЕР Србије према Аеродрому „Никола Тeсла“, Министарство привреде подсећа да су пре две године, када је формирано ново предузеће Ер Србије а.д. Београд, држава Србија и Етихад договорили начин измирења старих дугова компаније ЈАТ Airways као и финансијске обавезе Републике Србије и Еtihad Airways као оснивача нове копманије.

Уговором између Републике Србије, Еtihad Airways PJSC и Ер Србије а.д. Београд прецизно је прописано, како и на који начин сва три потписника учествују у финансијском пословању нове компаније .

Република Србија се обавезала уговорно да смањи готовинске трошкове пословања, односно Етихад је пристао да се обавеза инвестиције државе „пребије“ са њиховим трошковима према Аеродрому „Никола Тесла“, чиме је Етихад, заправо, учинио услугу Републици Србији и тиме прихватио да немамо инвестирање готовог новца.

Наведеним закључком даје се препорука Аеродрому да отпише дуг у износу од 22.203.917,93 долара чиме се у целини испуњавају преузете обавезе по члану Оквирног уговора о трансакцији са 31. децембром 2015. године.

У буџету за 2016. планиране су и последње финансијске обавезе у складу са уговором за Ер Србије а.д. Београд и од 2017. године компаније почиње да послује самостално.