Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.01.2016.

Povodom neteačnih navoda o otpisu duga ER Srbije prema Aerodromu „Nikola Tesla“, Ministarstvo privrede podseća da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće Er Srbije a.d. Beograd, država Srbija i Etihad dogovorili način izmirenja starih dugova kompanije JAT Airways kao i finansijske obaveze Republike Srbije i Etihad Airways kao osnivača nove kopmanije.

Ugovorom između Republike Srbije, Etihad Airways PJSC i Er Srbije a.d. Beograd precizno je propisano, kako i na koji način sva tri potpisnika učestvuju u finansijskom poslovanju nove kompanije .

Republika Srbija se obavezala ugovorno da smanji gotovinske troškove poslovanja, odnosno Etihad je pristao da se obaveza investicije države „prebije“ sa njihovim troškovima prema Aerodromu „Nikola Tesla“, čime je Etihad, zapravo, učinio uslugu Republici Srbiji i time prihvatio da nemamo investiranje gotovog novca.

Navedenim zaključkom daje se preporuka Aerodromu da otpiše dug u iznosu od 22.203.917,93 dolara čime se u celini ispunjavaju preuzete obaveze po članu Okvirnog ugovora o transakciji sa 31. decembrom 2015. godine.

U budžetu za 2016. planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za Er Srbije a.d. Beograd i od 2017. godine kompanije počinje da posluje samostalno.