Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
10.04.2016.

Министар привреде Жељко Сертић, у присуству градоначелника Радомира Николића обишао је у Крагујевцу будућу индустријску зону “Феникс“. Сертић је том приликом подсетио да је Влада Републике Србије земљиште из државне имовине Центра за стрна жита, пребацила на град Крагујевац, који треба да оформи индустријску зону.

Министар Сертић је у изјави за представнике медија објаснио да је за економију сваке државе кључна локална самоуправа, која мора да има ресурсе како би подстицала иностране инвеститоре и развој домаће индустрије.

„Да би могла да помаже малим и великим компанијама потребно је да има основну инфраструктуру за реализацију већих послова, а то су управо индустријске зоне које морају да буду дефинисане и планским документима обезбеђене”, рекао је министар Сертић.

Влада Србије је закључком од 15. марта 2016. дала сагласност да Република Србија оснивачка права над Центром за стрна жита пренесе на град Крагујевац без накнаде. Овом одлуком Град је добио имовину која је у власништву предузећа, 50 хектара земље у будућој индустријској зони “Феникс“ на потезу од “Електрошумадије“ до ауто-пута, као и додатних 70 хектара на другој локацији где ће се градити кланица у сарадњи са кинеском компанијом “ЦМЕК“.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да постоји интересовање инвеститора за нову индустријску зону, а да су најзаинтересованији турски инвеститори. Долазило је неколико компанија из области аутомотив индустрије, али за сада су најозбиљнији преговори вођени са компанијама из области текстилне и грађевинске индустрије – казао је Радомир Николић.

Министар Сертић рекао је у Крагујевцу да са представницима компаније Фијат разговара о могућности производње новог модела аутомобила, али да та компанија тренутно редизајнира постојећи модел.

„На бази тога покушаће да остваре одређене пословне резултате, са којима смо ми сагласни, али интензивно разговарамо и заиста би било одлично да у наредном периоду обезбедимо и други модел“, рекао је министар привреде Жељко Сертић.