Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
10.04.2016.

Ministar privrede Željko Sertić, u prisustvu gradonačelnika Radomira Nikolića obišao je u Kragujevcu buduću industrijsku zonu “Feniks“. Sertić je tom prilikom podsetio da je Vlada Republike Srbije zemljište iz državne imovine Centra za strna žita, prebacila na grad Kragujevac, koji treba da oformi industrijsku zonu.

Ministar Sertić je u izjavi za predstavnike medija objasnio da je za ekonomiju svake države ključna lokalna samouprava, koja mora da ima resurse kako bi podsticala inostrane investitore i razvoj domaće industrije.

„Da bi mogla da pomaže malim i velikim kompanijama potrebno je da ima osnovnu infrastrukturu za realizaciju većih poslova, a to su upravo industrijske zone koje moraju da budu definisane i planskim dokumentima obezbeđene”, rekao je ministar Sertić.

Vlada Srbije je zaključkom od 15. marta 2016. dala saglasnost da Republika Srbija osnivačka prava nad Centrom za strna žita prenese na grad Kragujevac bez naknade. Ovom odlukom Grad je dobio imovinu koja je u vlasništvu preduzeća, 50 hektara zemlje u budućoj industrijskoj zoni “Feniks“ na potezu od “Elektrošumadije“ do auto-puta, kao i dodatnih 70 hektara na drugoj lokaciji gde će se graditi klanica u saradnji sa kineskom kompanijom “CMEK“.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da postoji interesovanje investitora za novu industrijsku zonu, a da su najzainteresovaniji turski investitori. Dolazilo je nekoliko kompanija iz oblasti automotiv industrije, ali za sada su najozbiljniji pregovori vođeni sa kompanijama iz oblasti tekstilne i građevinske industrije – kazao je Radomir Nikolić.

Ministar Sertić rekao je u Kragujevcu da sa predstavnicima kompanije Fijat razgovara o mogućnosti proizvodnje novog modela automobila, ali da ta kompanija trenutno redizajnira postojeći model.

„Na bazi toga pokušaće da ostvare određene poslovne rezultate, sa kojima smo mi saglasni, ali intenzivno razgovaramo i zaista bi bilo odlično da u narednom periodu obezbedimo i drugi model“, rekao je ministar privrede Željko Sertić.