Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
08.07.2015.

Jedan od najvećih svetskih dobavljača u auto-industriji nemačka kompanija „Kontinental“ potpisala je danas s Vladom Srbije Memorandum o razumevanju što će omogućiti zapošljavanje novih 500 radnika i investiciju od 17 miliona evra.

Memorandum su potpisali ministar privrede Željko Sertić, generalni direktor kompanije Kontinental za Srbiju Živko Topalović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je potpredsednik nemačke kompanije Markus Murk i
premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je novinarima rekao da su došli su najveći i najbolji iz Nemačke.

Ministar Željko Sertić je nakon ceremonije potpisivanja Memoranduma s nemačkom kompanijom izjavio da je ova investicija pokazatelj vere u ekonomske reforme koje sprovodi Vlada Srbije, kao i podrške naporima lokalne samouprave Subotice da svoju opštinu učini privlačnom za investicije.

On je podsetio da „Kontintetal“ u Srbiji, posluje od 2011. kada je uz investiciju od 11 miliona evra zaposlila 650 radnika.

„Ugovor o inveticiji biće potpisan u narednih 30 dana, a fabrika bi trebalo da bude otvorena u drugoj polovini sledeće godine. Država će tu investiciju pomoći sa tri miliona evra, a grad Subotica će za izgradnju fabrike obezbediti 2,5 hektara“, objasnio je Sertić.

Obaveza te fabrike, kako je istakao, jeste da u naredne tri godine zaposli 500 radnika i da narednih pet godina ima obavezu da zapošljava najmanje 1.150 radnika.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/07/Sertic MoJ Kontinental 1 Copy

Potpredsednik nemačke kompanije Markus Murk rekao je da se da veruje će ta kompanija nastaviti upešno da posluje u Srbiji.

„Po drugi put u Srbiji potpisujemo Memorandum o razumevanju. Počeli smo 2011. godine od nule, a sada imamo 650 zaposlenih i veoma smo konkurentni. U ovoj drugoj fazi posle potpisivanja Memoranduma nadamo se da ćemo dobiti dobru podršku kao što je bio slučaj u prvoj fazi. Tada više ništa neće stajati na putu našem zajedničkom uspehu“, poručio je Murk.

Na pitanje novinara šta je potrebno da bi ta kompanija nastavila uspešno da posluje u Srbiji kao i da dođu novi nemački investitori, Murk je rekao da je potrebno da Srbija nastavi sa podrškom i drugim investitorima.

„U budućnosti su nam potrebni obrazovani i obučeni radnici, koji poznaju tehnologiju u automobilskoj industriji. Mi smo kao preduzeće spremni da tu obuku podržimo“, rekao je Murk dodavši da ta kompanija nema ništa protiv da nastavi dalje inveticije u Srbiji.