Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
18.05.2019.

Министарство привреде и пројекат пројекат Реформа локалних финансија (RELOF) 2, у духу дигитализације, развијају софтвер за извештавање о раду локалних јавних предузећа, изјавила је данас помоћница министра привреде Дубравка Дракулић.

Дракулићева је, на свечаности поводом потписивања меморандума о разумевању са 33 општине и градова у оквиру пројекта РЕЛОФ 2 на Белом двору, поручила да ће софтвер омогућити бржу размену и коришћење података.

„То је свеобухватан и ефикасан систем надзора над пословањем локалних јавних предузећа и алат за боље извештавање, обраду и анализу података, као и даље извештавање ка централном нивоу“, објаснила је Дракулићева.

Према њеним речима, софтвер је значајан и за Министарство привреде, јер ће на тај начин бити у могућности да добија тачне и поуздане податке о пословању локалних јавних предузећа, као и односу оснивача према предузећу.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је за локалне самоуправе у Србији веома значајна подршка у успостављању финансијског управљања и контроле и бољег надзора над радом локалних јавних предузећа који ће пружити RELOF 2.

Он је истакао да је реформа локалних јавних финансија део свеобухватне реформе јавне управе којом се из корена мења начин рада и начин пружања услуга.

Сибил Хеглер, заменица директора Швајцарске канцеларије за сарадњу, истакла је да Швајцарска негује принципе транспарентности и одговорности на централном и локалном нивоу, као и да је подршка локалним самоуправама кључна, посебно имајући у виду да су оне најближе грађанима. Швајцарски секретаријат за економске послове (SECO) је 2016. године покренуо прву фазу RELOF пројекта.

Директорка пројекта RELOF 2  Ана Јоловић поручила је да овај пројекат сада подржава 33 општине, али да ће 2021. године  бити упућен нов позив који ће обезбедити подршку и другим локалним самоуправама