Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
30.12.2015.

Министар привреде Жељко Сертић представио је данас Нацрт закона о јавним предузећима и поручио да је жеља владе да тај закон, који ће омогућити се већу дисциплину у овим предузећима, буде што пре усвојен и примењен већ у прва три месеца 2016.

Сертић је у Привредној комори Србије рекао да су јавна предузећа веома значајна, те да ће нови закон у том сегменту да уведе ред, а о томе је, казао је, данас био посвећен већи део седнице Владе Србије.

Подсетивши да ова влада затекла потпуни хаос у области јавних предузећа, као и многим сферама друштва, рекавши:

„Постали смо велемајстори преваре сопствене државе, сопствених живота и будућности. Хајде да заједно радимо да то спречимо“, поручио је Сертић.

Илуструјући стање које је влада затекла, министар је казао да су поједина предузећа оснивала ћерке фирме, које су радиле ван контроле државе.

Министар је објаснио да је под непосредном контролом државе 36 јавних предузећа и указао да је већи проблем увођење реда у предузећа која су у надлежности локланих самоуправа.

„Локалне самоуправе немају капацитета ни снаге да спроведу потребне контроле, па да су неопходне мере да се спрече злоупотребе, кроз проналажења модалитета да то не буде централизација у негативном контексту“, навео је.

Сертић је подсетио да је прошле године донето упутство о за писање планова пословања за 2015, чиме је влада „натерала“ предузећа да достављају пословне планове, што је први корак.
„Свакако су резултати у овој години, из првог и другог квартала, бољи него претходни, али и даље има лоших и добрих примера“, указао је министар. Као негативан пример посебно је истикао рудник Ресавицу за који је на маркетинг потрошио милионе правдајући се да се ради по раније преузетим обавезама, које нису унели у своје планове пословања и извештаје.

„Зар су биле потребне естрадне звезде да забављају рударе“, упитао је он.

Нови закон ће, како је рекао, омогућити да се уведе већа дисциплина, а одговорност ће бити персонализована.

Према његовим речима, неопходно је да се види која јавна приходују, а која и даље живе само од субвенција, јер је циљ државе да субвенције смањи, и да подстакне предузећа која послују добро да буду још боља.

Важна је, казао је, и транспарентност, али мора да се нађе баланс између података који би требало да буду доступни јавности како би се пратио рад предузећа, и очувања пословне тајне.

То све, додао је, у циљу смањења корупције и повећања ефикасности рада предузећа.

Однос према државној и јавној имовини, према пословању, мора да се мења, поручио је Сертић додајући да држава мора да има много већи утицај преко закона, мониторинга, инструмената које ће креирати како би држала јавна предузећа под контролом.