Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
30.12.2015.

Ministar privrede Željko Sertić predstavio je danas Nacrt zakona o javnim preduzećima i poručio da je želja vlade da taj zakon, koji će omogućiti se veću disciplinu u ovim preduzećima, bude što pre usvojen i primenjen već u prva tri meseca 2016.

Sertić je u Privrednoj komori Srbije rekao da su javna preduzeća veoma značajna, te da će novi zakon u tom segmentu da uvede red, a o tome je, kazao je, danas bio posvećen veći deo sednice Vlade Srbije.

Podsetivši da ova vlada zatekla potpuni haos u oblasti javnih preduzeća, kao i mnogim sferama društva, rekavši:

„Postali smo velemajstori prevare sopstvene države, sopstvenih života i budućnosti. Hajde da zajedno radimo da to sprečimo“, poručio je Sertić.

Ilustrujući stanje koje je vlada zatekla, ministar je kazao da su pojedina preduzeća osnivala ćerke firme, koje su radile van kontrole države.

Ministar je objasnio da je pod neposrednom kontrolom države 36 javnih preduzeća i ukazao da je veći problem uvođenje reda u preduzeća koja su u nadležnosti loklanih samouprava.

„Lokalne samouprave nemaju kapaciteta ni snage da sprovedu potrebne kontrole, pa da su neophodne mere da se spreče zloupotrebe, kroz pronalaženja modaliteta da to ne bude centralizacija u negativnom kontekstu“, naveo je.

Sertić je podsetio da je prošle godine doneto uputstvo o za pisanje planova poslovanja za 2015, čime je vlada „naterala“ preduzeća da dostavljaju poslovne planove, što je prvi korak.
„Svakako su rezultati u ovoj godini, iz prvog i drugog kvartala, bolji nego prethodni, ali i dalje ima loših i dobrih primera“, ukazao je ministar. Kao negativan primer posebno je istikao rudnik Resavicu za koji je na marketing potrošio milione pravdajući se da se radi po ranije preuzetim obavezama, koje nisu uneli u svoje planove poslovanja i izveštaje.

„Zar su bile potrebne estradne zvezde da zabavljaju rudare“, upitao je on.

Novi zakon će, kako je rekao, omogućiti da se uvede veća disciplina, a odgovornost će biti personalizovana.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se vidi koja javna prihoduju, a koja i dalje žive samo od subvencija, jer je cilj države da subvencije smanji, i da podstakne preduzeća koja posluju dobro da budu još bolja.

Važna je, kazao je, i transparentnost, ali mora da se nađe balans između podataka koji bi trebalo da budu dostupni javnosti kako bi se pratio rad preduzeća, i očuvanja poslovne tajne.

To sve, dodao je, u cilju smanjenja korupcije i povećanja efikasnosti rada preduzeća.

Odnos prema državnoj i javnoj imovini, prema poslovanju, mora da se menja, poručio je Sertić dodajući da država mora da ima mnogo veći uticaj preko zakona, monitoringa, instrumenata koje će kreirati kako bi držala javna preduzeća pod kontrolom.