Министарство привреде је имало част данас да угости економске новинаре из земаља чланица ЕУ који су Београд посетили у оквиру делегације, на чијем је челу био европски комесар Јоханес Хан. На самом почетку посете, новинаре који долазе из познатих редакција Велике Британије, Аустрије, Грчке, Италије и Пољске, поздравио је сам министар Горан Кнежевић кога су питали о идеји јединственог тржишта Западног Балкана, европском путу Србије и резултатима економских реформи у нашој земљи.

 

Министар је поручио да би остваривање идеје јединственог тржишта створило тржиште од 20 милиона људи и да је идеја да се уједначе царинске стопе, оствари што лакши проток робе, услуга и људи, па чак и изједначе подстицаји за инвеститоре који долазе на ово подручје.

„Циљ је да будемо конкурентнији, да доведемо што више инвеститора и у крајњем допринесемо побољшању квалитета живота наших грађана“, рекао је министар Кнежевић који је додао да „смо близу да ову идеју представимо детаљније целом региону“.

 

Новинари су посетили и предузеће Цолд Прессок, који производи хладно цеђене сокове прављене посебном методологијом тешких преса, а које је и корисник ЦОСМЕ програма, путем Банца Интеса Београд. Програм ЦОСМЕ, да подсетимо, је програм повољних кредита малим и средњим предузећима, без хипотеке, који се обезбеђује гаранцијом Европског инвестиционог фонда банкама у Србији.

 

Потом су имали прилику да обиђу лабораторије Дирекције за мере и драгоцене метале, која је у саставу Министарства привреде, попут лабораторије за масу, једносмерни електрични напон, до испитивања драгоцених метала, где их је поздравио и директор Дирекције за мере и драгоцене метале Чедомир Белић.