Ministarstvo privrede je imalo čast danas da ugosti ekonomske novinare iz zemalja članica EU koji su Beograd posetili u okviru delegacije, na čijem je čelu bio evropski komesar Johanes Han. Na samom početku posete, novinare koji dolaze iz poznatih redakcija Velike Britanije, Austrije, Grčke, Italije i Poljske, pozdravio je sam ministar Goran Knežević koga su pitali o ideji jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, evropskom putu Srbije i rezultatima ekonomskih reformi u našoj zemlji.

 

Ministar je poručio da bi ostvarivanje ideje jedinstvenog tržišta stvorilo tržište od 20 miliona ljudi i da je ideja da se ujednače carinske stope, ostvari što lakši protok robe, usluga i ljudi, pa čak i izjednače podsticaji za investitore koji dolaze na ovo područje.

„Cilj je da budemo konkurentniji, da dovedemo što više investitora i u krajnjem doprinesemo poboljšanju kvaliteta života naših građana“, rekao je ministar Knežević koji je dodao da „smo blizu da ovu ideju predstavimo detaljnije celom regionu“.

 

Novinari su posetili i preduzeće Cold Pressok, koji proizvodi hladno ceđene sokove pravljene posebnom metodologijom teških presa, a koje je i korisnik COSME programa, putem Banca Intesa Beograd. Program COSME, da podsetimo, je program povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima, bez hipoteke, koji se obezbeđuje garancijom Evropskog investicionog fonda bankama u Srbiji.

 

Potom su imali priliku da obiđu laboratorije Direkcije za mere i dragocene metale, koja je u sastavu Ministarstva privrede, poput laboratorije za masu, jednosmerni električni napon, do ispitivanja dragocenih metala, gde ih je pozdravio i direktor Direkcije za mere i dragocene metale Čedomir Belić.