Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
02.10.2018.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић присуствовала је данас скупу RIS3 Serbia event“ одржаном у Научно-технолошком Парку Београд, где је представљен ток процеса и први резултати анализе спроведене у циљу израде Стратегије паметне специјализације Републике Србије.

На скупу је истакнуто да је Стартегија истраживања и иновација за паметне специјализације (РИС3) приступ који комбинује индустријске, образовне и иновационе политике како би земље или региони идентификовали и изабрали ограничен број приоритетних области за инвестирање засновано на знању, са фокусом на сопствене снаге и компаративне предности.

Обрадовић Јовановић је рекла да је креирање нове индустријске политике услов за улазак у ЕУ, што је формалан разлог за израду стратегије, али да је суштинска потреба за њеном израдом жеља да Србија повећа БДП и економски развој.

„Циљ нам је да у фокус ставимо развој заснован на иновацијама“, рекла је она.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић рекао је да је Србија прва земља ван ЕУ, која је самостално ушла у креирање стратегије која ће донети економију засновану на знању и иновацијама.

Присутни су се сложили да је од изузетног значаја, како у току израде, тако и касније у имплементацији ове стратегије, успостављање боље сарадње између науке и привреде, како би се препознале области где Република Србија има  критичну масу знања, капацитета и компетенција, и у којима постоји иновациони потенцијал за позиционирање на глобалним тржиштима.

Најављен је и низ радионица које ће се одржати у наредном периоду, како би се развијао јавноприватни дијалог који ће допринети квалитету будућих мера јавне политике.

Скуп је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз подршку Републичког секретаријата за јавне политике, Министартва привреде, Привредне коморе Србије, Научно- технолошког парка Београд и Заједничког истраживачког центра Европске комисије (Joint Research Center).