Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
02.10.2018.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović prisustvovala je danas skupu RIS3 Serbia event“ održanom u Naučno-tehnološkom Parku Beograd, gde je predstavljen tok procesa i prvi rezultati analize sprovedene u cilju izrade Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije.

Na skupu je istaknuto da je Startegija istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije (RIS3) pristup koji kombinuje industrijske, obrazovne i inovacione politike kako bi zemlje ili regioni identifikovali i izabrali ograničen broj prioritetnih oblasti za investiranje zasnovano na znanju, sa fokusom na sopstvene snage i komparativne prednosti.

Obradović Jovanović je rekla da je kreiranje nove industrijske politike uslov za ulazak u EU, što je formalan razlog za izradu strategije, ali da je suštinska potreba za njenom izradom želja da Srbija poveća BDP i ekonomski razvoj.

„Cilj nam je da u fokus stavimo razvoj zasnovan na inovacijama“, rekla je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović rekao je da je Srbija prva zemlja van EU, koja je samostalno ušla u kreiranje strategije koja će doneti ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

Prisutni su se složili da je od izuzetnog značaja, kako u toku izrade, tako i kasnije u implementaciji ove strategije, uspostavljanje bolje saradnje između nauke i privrede, kako bi se prepoznale oblasti gde Republika Srbija ima  kritičnu masu znanja, kapaciteta i kompetencija, i u kojima postoji inovacioni potencijal za pozicioniranje na globalnim tržištima.

Najavljen je i niz radionica koje će se održati u narednom periodu, kako bi se razvijao javnoprivatni dijalog koji će doprineti kvalitetu budućih mera javne politike.

Skup je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Republičkog sekretarijata za javne politike, Ministartva privrede, Privredne komore Srbije, Naučno- tehnološkog parka Beograd i Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (Joint Research Center).