Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.09.2019.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је данас да важну улогу за развој предузетништва, поред финансијске подршке, има и менторинг који доприноси унапређењу људских капацитета.

Она је на Менторинг форуму подсетила да је развој малих и средњих предузећа један од приоритета Министартства привреде те да је у претходном периоду, кроз буџетска средства, значајно интезивирана и појачана подршка пре свега за улагања и набавку опреме за ширење производње.

„Међутим за развој предузетништва подједнако је важан и развој људских ресурса, односно, унапређење знања и вештина“, рекла је Обрадовић.

Зато је, каже, важан програм менторинга који Развојна агенција Србије (РАС) већ дужи низ година развија са партнерима, Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА), а који помаже предузећима да у критичној фази свог пословања добију дугорочну подршку како би адекватно усмерили будући развој.

Обрадовић Јовановић истиче и да је данашњи форум још једна прилика да се о том програму више сазна и да се размене искуства.

В.Д. директора РАС-а Радош Газдић каже да постоје два аспекта сарадње са Јапаном који се преплићу, а да је циљ да мала и средња предузећа постану део ланаца добављача великих предузећа.

„Један аспект је подршка која се тиче менторинга где помажемо домаћим предузетницима да унапреде своје пословање и остваре боље и већи профит, док се други односи на рад са инвеститорима који је, што се тиче јапанских предузећа, прилично изражен“, рекао је Газдић.

У оквиру форума одржана је панел дискусија Моћ менторинга, било је речи о „каизен“ култури, а додељени су сертификати и налепнице менторинг услуге.