Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
09.09.2019.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da važnu ulogu za razvoj preduzetništva, pored finansijske podrške, ima i mentoring koji doprinosi unapređenju ljudskih kapaciteta.

Ona je na Mentoring forumu podsetila da je razvoj malih i srednjih preduzeća jedan od prioriteta Ministartstva privrede te da je u prethodnom periodu, kroz budžetska sredstva, značajno intezivirana i pojačana podrška pre svega za ulaganja i nabavku opreme za širenje proizvodnje.

„Međutim za razvoj preduzetništva podjednako je važan i razvoj ljudskih resursa, odnosno, unapređenje znanja i veština“, rekla je Obradović.

Zato je, kaže, važan program mentoringa koji Razvojna agencija Srbije (RAS) već duži niz godina razvija sa partnerima, Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), a koji pomaže preduzećima da u kritičnoj fazi svog poslovanja dobiju dugoročnu podršku kako bi adekvatno usmerili budući razvoj.

Obradović Jovanović ističe i da je današnji forum još jedna prilika da se o tom programu više sazna i da se razmene iskustva.

V.D. direktora RAS-a Radoš Gazdić kaže da postoje dva aspekta saradnje sa Japanom koji se prepliću, a da je cilj da mala i srednja preduzeća postanu deo lanaca dobavljača velikih preduzeća.

„Jedan aspekt je podrška koja se tiče mentoringa gde pomažemo domaćim preduzetnicima da unaprede svoje poslovanje i ostvare bolje i veći profit, dok se drugi odnosi na rad sa investitorima koji je, što se tiče japanskih preduzeća, prilično izražen“, rekao je Gazdić.

U okviru foruma održana je panel diskusija Moć mentoringa, bilo je reči o „kaizen“ kulturi, a dodeljeni su sertifikati i nalepnice mentoring usluge.