Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
13.12.2016.

Пословни оптимизам са којим мала и средња предузећа у Србији, нарочито привредници који послују са Немачком, дочекују 2017. годину изузетно је охрабрујући, а трећина привредника планира нове инвестиције, резултати су истраживања Pro Optimist.

Помоћник министра привреде за мала и средња предузећа и предузетништво, Катарина Обрадовић Јовановић, изразила је задовољство због умереног оптимизма који влада међу компанијама по питању перспектива за раст, као и због веома великог простора са новим изворима финансирања.

„Ако сагледамо овај пословни индекс видимо да преовлађује умерени оптимизам, и мислим да је то добро, много боље него нереална очекивања брзог раста“, изјавила је Јовановић. Она је објаснила да је у овој години која је на измаку много тога урађено по питању подршке малим  и средњим предузећима, али да још пуно посла мора да се уради. “Зато и улазимо у Деценију предузетништва јер желимо да обезбедимо континуитет у активностима  и подршци овом сектору”, рекла је Јовановићка.

Позитиван став у погледу пословања и пословне климе у Србији у 2017. години има 52,6 одсто малих и средњих предузећа која послују на локалном и регионалном тржишту,.

Тај проценат износи чак 63,2 одсто када је реч о предузетницима који послују са Немачком, што је знатно боље у односу на прошлогодишњих 57,8 одсто.

Што се тиче повећања запослености, око 20 посто компанија које послују на домаћем тржишту очекује повећавање запослености и 36 посто оних који послују са Немачком.

Циљ овог истраживања, које ProCredit банка спроводи вец четврту годину заредом, ближе је упознавање са очекивањима наших привредника за наредну годину у погледу тржишних и пословних изазова и могућности са којима се сусрећу у свом послу.

Када је реч о инвестицијама, око 30 одсто привредника у Србији планира нове инвестиције, што није био случај пре неколико година, док 50 одсто компанија које послују са Немачком очекује улагања, углавном у машине и опрему.

Знатно већи оптимизам у односу на прошлу годину, привредници су испољили у вези са питањем финансирања и финансијског задуживања, где преко 52 одсто компанија које послују локално очекује боље услове за задуживање у 2017, док тај проценат износи око 78 одсто када је реч о компанијама које послују са Немачком.

Тиме су дуплирана очекивања везанa за финансирање малих и средњих предузећа, што је, како је речено, последица веће конкурентности на банкарском тржишту.

У истраживању Pro Optimist је учествовало око 500 компанија, а такође је закључено да већина компанија очекује већи или стабилан профит у следећој години, док само десет одсто компанија које послују на локалном тржишту сматра да наредна година неће бити повољна за њихову профитабилност и пет одсто оних које послују са Немачком