Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
26.01.2016.

Мала и средња предузећа у Србији могу очекивати знатно већу финансијску подршку државе у овој години, најавила је Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде за сектор МСП на конференцији „Подршка предузетништву кроз четврти избор за ЕY Предузетника године“. „Сада када за собом остављамо приватизацију друштвених предузећа и рашчишћавамо прошлост, дајемо у овој години предност подршци здравој привреди, успешнима и онима који су показали да то могу”, рекла је она.

Према њеним речима, осим финансијске подршке, иницијатива републичке владе да 2016. године буде проглашена за Годину предузетништва у Србији обухватиће и различите врсте обуке за МСП, али низ законодавних активности које ćе бити усмерене на стварање бољег привредног окружења за развој предузетништва. „Наш циљ је да мала и средња предузећа буду у фокусу владине политике, али и јавности, како бисмо успешним примерима, као што су то предузетници који учествују у такмичењу за ЕY Предузетника године, охрабрили друге, посебно младе да преузму свој живот у сопствене руке“, истакла је Катарина Обрадовић.

Обрадовић Јовановић је, уз оцену да јавност пре свега занимају директни подстицаји, подсетила да је држава подржала МСП сектор и бесповратним средствима за набавку опреме, као и да ће овај програм бити настављен и ове године. Она је као пример подршке навела и линију АПЕX кредита вредних 300 милиона евра.

Према њеним речима, такве и сличне мере ће бити настављене, а тренд је да се ради на дугорочнијим програмима, како би, на пример, кредити били јефтинији, на дужи рок отплате и уз мање колатерала.

Обрадовић Јовановић је објаснила да је подршка усмерена равномерно на све, а од 2017. ће бити дефинисана четири приоритетна сектора привреде за које ће бити предвиђене посебне мере подршке. Према њеним речима, ти сектори ће бити одабрани уз сугестије и учешће привредника и стручне јавности.

Она је навела да је циљ ресорног министарства да ове године, која је проглашена „Годином предузетништва“, афирмише предузетништво на здравим основама које може да донесе бољитак Србији.

Обрадовић Јовановић је навела да је из угла министарства домаћи и страни инвеститор једнако важан, јер сваки од њих доноси нов капитал, радна места и могућност за малу привреду да се укључи у токове посла.

Она је нагласила да ниједна земља не сме да базира развој на страним компанијама, а да занемари развој малих и средњих, које немају појединачно тако велики утицај, али заједно имају велику снагу.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/01/IMG 8735
Конференција за новинаре поводом доделе награде „Предузетник године“

За најбољег предузетника у 2015. години пријавило се највише кандидата од 2012. године, када је ревизорско консултантска компанија ЕY покренула овај глобални програм и у Србији, с циљем да промовише предузетнички дух и иницијативу и одаје признање људима који су постигли успех својом упорношћу, визијом и иновативношћу.

„Изузетно смо поносни што већ четврту годину за редом уз програм ЕY Предузетник године можемо да посведочимо о томе колико су инспиративне предузетничке приче у Републици Србији“, изјавио је Иван Ракић, партнер у Пореском одељењу компаније ЕY у Србији. „Ово је година у којој имамо рекордни број кандидата, што потврђује да у Србији постоји потенцијал, као и то да добре идеје у комбинацији са вредним радом могу довести до успеха“, истакао је Ракић, додавши да у овогодишњем такмичењу учествује 28 кандидата из 27 компанија, које послују у девет индустрија у 18 градова Србије.

„Година предузетништва почела је са изванредним кандидатима, па ће жири и овај пут имати тешку одлуку да одабере најбољег који ће се надметати у Монте Карлу за најпрестижнију титулу ЕY Светски предузетник године“, оценио је Дарко Будеч, власник компаније Buck и први представник Србије на избору за најбољег светског предузетника, а сада члан независног жирија који ће од осам финалиста изабрати најбољег предузетника у 2015. години. „Надам се да ће изузетно позитиван утисак о српском предузетништву који су наши представници остварили својим учешчем на досадашним такмичењима у Монте Карлу бити потврђен и ове године, као и да ће њихов успех и пословни контакти које су остварили са најбољим предузетницима из целог света, бити додатни подстицај за предузетнике у Србији да се боре за лидерску позицију на глобалном тржишту“, истакао је Будеч.

„ProCredit банка, након деценију и по пословања у Србији, је до сада пласирала у МСП сектор близу 4 милијарде евра“, изјавила је Светлана Толмачева Дингарац председник Извршног одбора. „Наша посвећеност овом сектору најјасније се огледа у чињеници да у нашем тренутном портфолију кредита, овај сектор доминира са 88 одсто учешћа. Наставићемо да пружамо значајан подстрек свим домаћим привредницима и предузетницима, како би наставили да инвестирају у модернизацију свог пословања, примењују технолошке и друге иновације и отварају нова радна места“, рекла је она.

Свечано проглашење националног победника биће одржано 23. фебруара у хотелу Хајат у Београду, а наш представник ће конкурисати за признање ЕY Светски предузетник године и присуствовати свечаној церемонији у Монте Карлу у јуну 2016. године.