Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
26.06.2018.

Пословни форум „WB EDIF 2018“ (Програм за развој предузећа и иновације Западног Балкана), чији је циљ пре свега представљање повољнијих – линија финансирања, такозваних финансијских инстумената, за мала и средња предузећа, одржан је данас у Београду.

Скуп су организовали Министарство привреде и Привредна комора Србије (ПКС) у сарадњи са Европским инвестиционим фондом, а програмом који је представљен обезбеђено је 650 милиона евра за сектор малих и средњих предузећа. Програм се највећим делом финансира из средстава ЕУ, из програма ИПА намењених Западном Балкану.

Државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић изјавио је на скупу да је приоритет Министарства привреде у наредном периоду пружити већу подршку сектору малих и средњих предузећа, олакшати приступ изворима финансирања и наставити са унапређењем услова пословања.

„У претходних шест година спровођења ЕДИФ програма, постигнуто је веома много, нарочито у погледу сарадње између Европске комисије, финансијских институција које су активне у региону, билатералних донатора и економија Западног Балкана“, рекао је Стојановић.

Према његовим речима, један од главних резултата платформе је што сада има више различитих инструмената финансијске подршке за Западни Балкан.

„За нас је нарочито значајна Гаранцијска шема, јер ће се, подстицањем бољих услова кредитирања од стране финансијских посредника, олакшати приступ финансирању за мала и средња предузећа. Тако ће више од 100 милиона евра повољних кредита бити на располагању за МСП у Србији“, навео је Стојановић.

Ђанлука Масими из Европског инвестиционог фонда (ЕИФ) изјавио је да је веома задовољан што је први „Пословни форум WB EDIF 2018“ одржан на Западном Балкану.

„Ово је јединствена прилика да се чују приче компанија које су користиле средства из овог програма, да се разговара о изазовима и да заједно представимо малим и средњим предузећима могућности оваквог финансирања“, рекао је он.

Масими је рекао да се много постигло претходних година, и да је „WБ ЕДИФ“ ефикасна и интегрисана платформа која олакшава приступ финансирању малим компанијама широм Западног Балкана, пружајући истовремено опипљиве и мерљиве резултате.

Кроз „WB EDIF 2018“ програм спроводи се неколико различитих финансијских инструмената за МСП: кредита, грантова и улагања у власнички капитал.ЕУ је до сада уложила око 150 милиона евра у ову платформу, на основу којих је доступно више од 650 милиона евра финансирања за компаније у региону. Ова средства се пласирају преко финансијских инструмената и програма ЕДИФ-а, које воде ЕИФ, ЕБРД, ЕИБ, Светска банка, ОЕЦД, као и билатерални донатори. Платформа је до сада подржала 2.500 компанија у региону и подржала 39.000 радних места.