Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
31.01.2019.

Međuvladina komisija Srbije i Belorusije održana je danas u Minsku, a kopredsedavajući na zasedanju, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i beloruski ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Vladimir Koltovič, saglasili su se da postoji obostrani interes za značajno unapređenje ekonomske bilateralne saradnje.

Na sastanku je rečeno da zasedanje komisije ima značajnu ulogu kao stalni instrument kreiranja i praćenja ekonomskog razvoja dve zemlje. Rad komisije bi trebalo direktno da utiče na obim i strukturu ekonomske saradnje, kroz preduzimanje mera za stalno unapređenje spoljnotrgovinskih odnosa.

Stevanović, koji predvodi delegaciju Srbije u poseti Minsku, naveo je da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i turizma, dok je ministar Koltovič je posebno istakao značaj saradnje u IT sektoru gde Belorusija beleži impozantne rezultate.

Državni sekretar je ukazao na to da Srbija napreduje i da su makroekonomski pokazatelji dobri – inflacija je u ciljanim granicama, pada javni dug, posebna pažnja je posvećena boljoj realizaciji kapitalnih investicija, a model privrednog rasta zasnovan je na investicijama, rastu proizvodnje i izvozu.

Kao rezultat, dodaje on, samo u sektoru malih i srednjih preduzeća u 2018. u odnosu na prethodnu godinu zabeležio 24.000 novih privrednih društava, koja zapošljavaju novih 55.000 radnika.