Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
03.02.2016.

У Београду је данас одржана прва сесија дијалога у оквиру Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање у циљу размене идеје и искуства у склопу сарадње двеју земља, а ради успостављања подстицајнијих услова за квалитетан економски раст и запошљавање, унапређења сарадње немачких и српских компанија и подршке развоју приватног сектора.

Премијер Александар Вучић је том приликом изјавио да је трговинска размена са Немачком претходне године износила 3,536 милијарди евра, што ту земљу чини другим најважнијим спољнотрговинским партнером Србије и да немачке инвестиције у Србију износе 1,7 милијарди евра, а донације готово исто толико, 1,6 милијарди, на чему је, како је рекао, Србија захвална тој земљи.

У том смислу он је истакао да су немачке фирме добродошле у Србију, а добродошле су не само да помогну, него и оне да зараде.

Вучић је, указавши да би Србија могла много да научи од Немачке и замолио немачке партнере да нам омогуће да научимо како да се понашамо другачије и како себе да мењамо.

Генерални директор за међународну развојну политику немачког Министарства за економску сарадњу и развојну политику Петер Фаилер је отварајући прву сесију дијалога у оквиру Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошлавање рекао да су пред Србијом још бројне реформе, у чему ће јој Немачка, као и до сада, пружити велику подршку.

„Желимо створити перспективе за будућност у Србији. Од почетка иницијативе у мају већ смо подстакли више питања, а тако смо потписали споразум о кредитним линијама у висини од 38,5 милиона евра за подстицај малих и средњих предузећа, посебно у руралним деловима земље. Договорен је и споразум о иновативном пољопривредном осигурању, и инициран је наицонални дијалог за борбу против незапослености младих“; објаснио је Фаилер.

Немачка је Србију подржала својим доприносом у европском фонду за југоисточну Европу, преко којег је у Србији, кроз кредите и друга давања, створено 90.000 радних места, указао је он.

Подсећајући да је Немачка прошле године за подстицај раста и запошљавање обећала 82 милиона евра, рекао је да је спремна да стави нашој земљи на располагање додатна средства након што се буду видели резултат.

Прву сесију дијалога у оквиру иницијативе двеју земаља за одрживи раст и запошљавање, организовали су Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и Немачка развојна банка КфW у партнерству са Владом Србије, Министарством привреде, Министарством омладине и спорта, Министарством рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством финансија, Привредном комором Србије, комерцијалним финансијским институцијама и приватним компанијама.