Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
03.02.2016.

U Beogradu je danas održana prva sesija dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje u cilju razmene ideje i iskustva u sklopu saradnje dveju zemlja, a radi uspostavljanja podsticajnijih uslova za kvalitetan ekonomski rast i zapošljavanje, unapređenja saradnje nemačkih i srpskih kompanija i podrške razvoju privatnog sektora.

Premijer Aleksandar Vučić je tom prilikom izjavio da je trgovinska razmena sa Nemačkom prethodne godine iznosila 3,536 milijardi evra, što tu zemlju čini drugim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije i da nemačke investicije u Srbiju iznose 1,7 milijardi evra, a donacije gotovo isto toliko, 1,6 milijardi, na čemu je, kako je rekao, Srbija zahvalna toj zemlji.

U tom smislu on je istakao da su nemačke firme dobrodošle u Srbiju, a dobrodošle su ne samo da pomognu, nego i one da zarade.

Vučić je, ukazavši da bi Srbija mogla mnogo da nauči od Nemačke i zamolio nemačke partnere da nam omoguće da naučimo kako da se ponašamo drugačije i kako sebe da menjamo.

Generalni direktor za međunarodnu razvojnu politiku nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvojnu politiku Peter Failer je otvarajući prvu sesiju dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošlavanje rekao da su pred Srbijom još brojne reforme, u čemu će joj Nemačka, kao i do sada, pružiti veliku podršku.

„Želimo stvoriti perspektive za budućnost u Srbiji. Od početka inicijative u maju već smo podstakli više pitanja, a tako smo potpisali sporazum o kreditnim linijama u visini od 38,5 miliona evra za podsticaj malih i srednjih preduzeća, posebno u ruralnim delovima zemlje. Dogovoren je i sporazum o inovativnom poljoprivrednom osiguranju, i iniciran je naiconalni dijalog za borbu protiv nezaposlenosti mladih“; objasnio je Failer.

Nemačka je Srbiju podržala svojim doprinosom u evropskom fondu za jugoistočnu Evropu, preko kojeg je u Srbiji, kroz kredite i druga davanja, stvoreno 90.000 radnih mesta, ukazao je on.

Podsećajući da je Nemačka prošle godine za podsticaj rasta i zapošljavanje obećala 82 miliona evra, rekao je da je spremna da stavi našoj zemlji na raspolaganje dodatna sredstva nakon što se budu videli rezultat.

Prvu sesiju dijaloga u okviru inicijative dveju zemalja za održivi rast i zapošljavanje, organizovali su Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Nemačka razvojna banka KfW u partnerstvu sa Vladom Srbije, Ministarstvom privrede, Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom finansija, Privrednom komorom Srbije, komercijalnim finansijskim institucijama i privatnim kompanijama.