Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
13.12.2016.

Nakon uspešno održanih radionica u oblasti hemikalija, građevinskih proizvoda i igračaka, Ministarstvo privrede je, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Tvining projektom „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti u Republici Srbiji, organizovalo radionice za privrednike i sve zainteresovane na temu novih propisa u oblasti liftova, kao i propisa za bezbednost proizvoda namenjenih za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama (tzv. „ATEH“ proizvodi).

Održane radionice su važne i za podizanje konkurentnosti srpske industrije i upoznavanje naših privrednika sa novim propisima koji donose poboljšanja u tehničkom zakonodavstvu u ovoj oblasti i u skladu sa najboljim iskustvima iz EU. Cilj je da se dodatno zaštite korisnici i potrošači, spreči nelojalna konkurencija i omogući adekvatan nadzor nad tržištem i upotrebom ovih proizvoda. Ova oblast je posebno značajna i za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, odnosno nastavak usaglašavanja sa zakonodavstvom EU.

Radionice su deo aktivnosti Tvining projekta „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti u Republici Srbiji“, koji se sprovodi zajednički sa konzorcijumom iz Češke Republike (CMI, UNMZ, CAI). Ovaj projekat se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije (IPA 2013) u ukupnoj vrednosti od 1.000.000 evra. Projekat treba da omogući dalje unapređenje sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji, kroz jačanje kapaciteta organa koji su nadležni za ovu oblast, kao i pružaoca usluga ocenjivanja usaglašenosti.