Нови производни погон француске фабрике „Хачинсон“, која се бави производњом гумених црева за расхладне уређаје на аутомобилима, отворен је данас у Руми. Отварању су присуствовали председник Владе Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Војводине Игор Мировић, министар привреде Горан Кнежевић, директор фабрике „Хачинсон“ Оливије Шато и председник општине Рума Слађан Манчић.

Премијер Вучић је подсетио на то да је пре годину дана, на отварању фабрике, изразио наду да ће се број од 200 запослених повећавати, што се и обистинило, будући да их сада има 447.

Он је такође исказао очекивање да ће до краја наредне године тај број достићи 1.000 запослених, нагласивши да су подршка и поверење грађана кључни јер без тога не би било већине фабрика у Срему.

Премијер је истакао да у наредне две године очекује робну размену са Француском у висини од милијарду евра, уз напомену да фирме из те земље запошљавају више од 10.000 радника у Србији.

Вучић је поручио да не види боље место од Србије у које би инвеститори могли да улажу свој новац, и нагласио да је Србија стабилна земља, растуће економије, ниске инфлације и готово непостојећег дефицита.

Наша земља стално напредује на свим светским листама које се баве проценом пословног амбијента, истакао је премијер и поновио да је Србија повољно место за улагање.

Он је упутио позив француским инвеститорима да још више улажу, а представницима Амбасаде Француске пренео захвалност на досадашњој подршци, уз молбу да наставе са том подршком, пре свега из економских разлога, као и због чињенице да пријатељство Србије и Француске нико никада није доводио у питање.

Вучић је рекао да је срећан када види овакве фабрике, јер је то начин како се размишља о будућности деце и њиховој перспективи.

Он је подсетио на то да је Влада Србије, када је отваран први погон фабрике „Хачинсон“ у Руми, помогла субвенцијама, а да поменута компанија сада то није ни тражила.

Свечаном отварању новог погона, поред премијера, присуствовали су и председник Владе АП Војводине Игор Мировић, министар привреде Горан Кнежевић, директор фабрике „Хачинсон“ Оливије Шато и председник општине Рума Слађан Манчић.

Поменута фабрика отворена је 2016. године, а простире се на 6.000 квадратних метара.

Радници су за посао у тој фабрици обучавани у Пољској, а општина Рума је овој компанији у јулу 2015. године уступила 7,8 хектара земљишта на којем је изграђен садашњи производни погон.

Инвестиције фабрике „Хачинсон“ у Руми требало би да достигну приближно 7,3 милиона евра, а Влада Србије се обавезала на то да ће финансирати изградњу пречистача за ту компанију, чија је предрачунска вредност приближно 900 хиљада евра.

Ова фабрика снабдева аутомобилске гиганте попут „Мерцедеса“, „Фијата“, „Сузукија“ и „Реноа“.