Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
16.09.2015.

Циљ Стратегије за подршку развоја малих и средњих предузећа, предузетништва и конкуретности, али и многих других усвојених и закона који се налазе на јавној расправи и скупштинској процедури, је да се олакша пословање и Србија буде добро место за инвестиције, рад и живот, поручио је данас државни секретар у Министарству привреде Милош Петровић.

Он је на заједничкој седници Одбора Привредне коморе Србије (ПКС) за мала и средња предузећа и Форума малих и средњих предузећа (МСПП) рекао да је циљ Министарства да буде сервис привредних субјетката, да ослушкује шта су проблеми и испуни очекивања.

Према његовим речима, Стратегија је “живи организам који није закључан и може се дотеривати у циљу ефикаснијег рада малих и средњих предузећа па и целе привреде Србије“.

Државни секретар је подсетио и да су у складу са планом донети одређени законски прописи , попут Закона о инспекцијском надзору који би требало да омогући ефикаснији начин сузбијања „сиве“ економије, образована је Комисија за координацију рада инспекцијских служби, донети су закони о планирању и изградњи и конверзији који ће омогућити да домаћи и страни инвеститори више улажу.

Петровић је истакао и да је припремљен Нацрт закона о задругама те да се његово усвајање очекује у овој години.

“Покренути су поступци јавне расправе и очекује се доношење закона о задругама у овој години“, рекао је Петровић додајући да је припремљени су Предлог закона о споразумном финансијском реструктурирању који је послат у скупштинску процедуру на усвајање, а ускоро ће се у Парламенту наћи и Нацрт закона о измени и допуни закона о државном катастру.

“Све ово је да се олакша пословање и да Србија буде добро место за инвестиције, рад и живот“, рекао је Петровић.

Директорка ПКС Нермина Љубовић истакла је да практично не постоји ниједан пропис који се у оквиру Министарства привреде ради, а да представници Коморе нису упућени у радне групе и да се преко ње не организује јавна расправа.

“То је свакако пример како би и остала министарства требало да поступају када је у питању привреда““, рекла је Љубовић позивајући представнике малих и средњих предузећа да буду још активнији.

Председник Одбора и Форума МСПП ПКС Бошко Станисављевић указао је на проблеме, оцењујући да не постоји сталан и континуиран дијалог привреде и власти, те да се у Србији се не спроводи МСП пробни тест.

“То значи да многи прописи који се донесу и који се односе на наше пословање треба повремено да се испитују да се види како се они одржавају на овај систем“, рекао је он додајући да није против донете стратегије.