Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
16.09.2015.

Cilj Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkuretnosti, ali i mnogih drugih usvojenih i zakona koji se nalaze na javnoj raspravi i skupštinskoj proceduri, je da se olakša poslovanje i Srbija bude dobro mesto za investicije, rad i život, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović.

On je na zajedničkoj sednici Odbora Privredne komore Srbije (PKS) za mala i srednja preduzeća i Foruma malih i srednjih preduzeća (MSPP) rekao da je cilj Ministarstva da bude servis privrednih subjetkata, da osluškuje šta su problemi i ispuni očekivanja.

Prema njegovim rečima, Strategija je “živi organizam koji nije zaključan i može se doterivati u cilju efikasnijeg rada malih i srednjih preduzeća pa i cele privrede Srbije“.

Državni sekretar je podsetio i da su u skladu sa planom doneti određeni zakonski propisi , poput Zakona o inspekcijskom nadzoru koji bi trebalo da omogući efikasniji način suzbijanja „sive“ ekonomije, obrazovana je Komisija za koordinaciju rada inspekcijskih službi, doneti su zakoni o planiranju i izgradnji i konverziji koji će omogućiti da domaći i strani investitori više ulažu.

Petrović je istakao i da je pripremljen Nacrt zakona o zadrugama te da se njegovo usvajanje očekuje u ovoj godini.

“Pokrenuti su postupci javne rasprave i očekuje se donošenje zakona o zadrugama u ovoj godini“, rekao je Petrović dodajući da je pripremljeni su Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju koji je poslat u skupštinsku proceduru na usvajanje, a uskoro će se u Parlamentu naći i Nacrt zakona o izmeni i dopuni zakona o državnom katastru.

“Sve ovo je da se olakša poslovanje i da Srbija bude dobro mesto za investicije, rad i život“, rekao je Petrović.

Direktorka PKS Nermina Ljubović istakla je da praktično ne postoji nijedan propis koji se u okviru Ministarstva privrede radi, a da predstavnici Komore nisu upućeni u radne grupe i da se preko nje ne organizuje javna rasprava.

“To je svakako primer kako bi i ostala ministarstva trebalo da postupaju kada je u pitanju privreda““, rekla je Ljubović pozivajući predstavnike malih i srednjih preduzeća da budu još aktivniji.

Predsednik Odbora i Foruma MSPP PKS Boško Stanisavljević ukazao je na probleme, ocenjujući da ne postoji stalan i kontinuiran dijalog privrede i vlasti, te da se u Srbiji se ne sprovodi MSP probni test.

“To znači da mnogi propisi koji se donesu i koji se odnose na naše poslovanje treba povremeno da se ispituju da se vidi kako se oni održavaju na ovaj sistem“, rekao je on dodajući da nije protiv donete strategije.