Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
17.11.2015.

„Министарства привреде је поставља нови, модерни систем који треба да омогући пласирање безбедних и квалитетних производа на нашем тржишту, али и постепено уклањање техничких баријера у трговини што ће подстаћи извоз и конкурентност наших производа“, реако је државни секретар Милош Петровић на традиционалом саветовању „Квалитетом у свет“ које се одржава поводом Светског дана и Европске недеље квалитета.

Државни секретар је нагласио да је успостављање овог система обавеза Србије на путу ка Европској унији. Он је истакао да ово питање не посматрамо као обавезу, већ као могућност да српске производе учинимо конкурентинм и нашу привреду интергишемо у јединствено тржиште Европске уније, што јесте један од стратешких циљева Републике Србије.

Петровић је подсетио да је Србија ускладила већи део свог законодавста, стандарда и техничких прописа у овој области са законодавством ЕУ. „До сада је преузето 97 одсто стандарда и око 75 одсто техничких прописа. Ова област у преговарачком процесу оцењена је као једна од најусаглашенијих. Међутим, процес усклађивања прописа и унапређења читавог система и даље траје. Припремамо законе и подзаконске акте.

Министарству привреде је најважније да цео овај систем стави у функцију сервиса домаћој привреди, нагласио је Петровић и додао да је циљ да се привредницима омогући да стандарде и прописе које је држава усагласила лако преузму и примене у производњи.

„Зато нам предстоји развијање система и јачање капацитета институција, а ови скупови су прилика да се упознамо са најновијим трендовима када је квалитет у питању, раменимо искуства и идеје дођемо до закључака на који начин да унапредимо безбедност и квалитет производа“, рекао је Петровић