Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
17.11.2015.

„Ministarstva privrede je postavlja novi, moderni sistem koji treba da omogući plasiranje bezbednih i kvalitetnih proizvoda na našem tržištu, ali i postepeno uklanjanje tehničkih barijera u trgovini što će podstaći izvoz i konkurentnost naših proizvoda“, reako je državni sekretar Miloš Petrović na tradicionalom savetovanju „Kvalitetom u svet“ koje se održava povodom Svetskog dana i Evropske nedelje kvaliteta.

Državni sekretar je naglasio da je uspostavljanje ovog sistema obaveza Srbije na putu ka Evropskoj uniji. On je istakao da ovo pitanje ne posmatramo kao obavezu, već kao mogućnost da srpske proizvode učinimo konkurentinm i našu privredu intergišemo u jedinstveno tržište Evropske unije, što jeste jedan od strateških ciljeva Republike Srbije.

Petrović je podsetio da je Srbija uskladila veći deo svog zakonodavsta, standarda i tehničkih propisa u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU. „Do sada je preuzeto 97 odsto standarda i oko 75 odsto tehničkih propisa. Ova oblast u pregovaračkom procesu ocenjena je kao jedna od najusaglašenijih. Međutim, proces usklađivanja propisa i unapređenja čitavog sistema i dalje traje. Pripremamo zakone i podzakonske akte.

Ministarstvu privrede je najvažnije da ceo ovaj sistem stavi u funkciju servisa domaćoj privredi, naglasio je Petrović i dodao da je cilj da se privrednicima omogući da standarde i propise koje je država usaglasila lako preuzmu i primene u proizvodnji.

„Zato nam predstoji razvijanje sistema i jačanje kapaciteta institucija, a ovi skupovi su prilika da se upoznamo sa najnovijim trendovima kada je kvalitet u pitanju, ramenimo iskustva i ideje dođemo do zaključaka na koji način da unapredimo bezbednost i kvalitet proizvoda“, rekao je Petrović