Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
19.12.2016.

Помоћник министра привреде за међународну сарадњу и европске интеграције Владимир Петровић у интервјуу за кинески дневни лист „Guangming Daily“ говорио је о односима Србије и Кине који су знатно узнапредовали током 2016. године.

„Кина и Србија имају традиционално пријатељство које се заснива на заједничким вредностима и узајамном поверењу и поштовању. Зато наша сарадња постаје модел сарадње међу пријатељским земљама“, рекао је Петровић. Поред билатералне сарадње са Кином, српска влада такође придаје велики значај механизму сарадње „16 + 1“ и иницијативи „Један појас и један пут“.

Он је такође рекао: „Волео бих да кажем да неке земље љубоморне на наше односе са Кином“ и уз осмех додао да се у Министарству привреде свакодневно може чути кинески језик.

Према речима Петровића, Влада Србије улаже велике напоре да побољша пословно окружење, што су високо оцениле и међународне институције. У том погледу, он је додатно истакао и 21 уговор са страним инвеститорима укупне вредности инвестиција од 220 милиона евра. Напоменувши да међу страним улагачима у Србији има доста кинеских, Петровић верује да ће, уз опоравак стране привреде, простора за унапређење економске сарадње Србије и Кине бити све више.  „Изазова на путу унапређења сарадње ће увек бити, али верујем да ће се сваки успешно превазићи, јер су Кина и Србија искрени пријатељи“. Оригинални текст можете пронаћи на http://epaper.gmw.cn/gmrb/html/2016-12/19/nw.D110000gmrb_20161219_1-12.htm?div=-1