Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
19.12.2016.

Pomoćnik ministra privrede za međunarodnu saradnju i evropske integracije Vladimir Petrović u intervjuu za kineski dnevni list „Guangming Daily“ govorio je o odnosima Srbije i Kine koji su znatno uznapredovali tokom 2016. godine.

„Kina i Srbija imaju tradicionalno prijateljstvo koje se zasniva na zajedničkim vrednostima i uzajamnom poverenju i poštovanju. Zato naša saradnja postaje model saradnje među prijateljskim zemljama“, rekao je Petrović. Pored bilateralne saradnje sa Kinom, srpska vlada takođe pridaje veliki značaj mehanizmu saradnje „16 + 1“ i inicijativi „Jedan pojas i jedan put“.

On je takođe rekao: „Voleo bih da kažem da neke zemlje ljubomorne na naše odnose sa Kinom“ i uz osmeh dodao da se u Ministarstvu privrede svakodnevno može čuti kineski jezik.

Prema rečima Petrovića, Vlada Srbije ulaže velike napore da poboljša poslovno okruženje, što su visoko ocenile i međunarodne institucije. U tom pogledu, on je dodatno istakao i 21 ugovor sa stranim investitorima ukupne vrednosti investicija od 220 miliona evra. Napomenuvši da među stranim ulagačima u Srbiji ima dosta kineskih, Petrović veruje da će, uz oporavak strane privrede, prostora za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Kine biti sve više.  „Izazova na putu unapređenja saradnje će uvek biti, ali verujem da će se svaki uspešno prevazići, jer su Kina i Srbija iskreni prijatelji“. Originalni tekst možete pronaći na http://epaper.gmw.cn/gmrb/html/2016-12/19/nw.D110000gmrb_20161219_1-12.htm?div=-1