Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
02.02.2016.

„Србија је дужна да у процесу придруживања преузме 251 директиву и уредбу Европске уније које се односе на инфраструктуру квалитета и безбедност производа, рекао је Јован Петровић помоћник министра за инфраструктуру квалитета за Јутарњи програм РТС. „Све те директиве прати одређена група стандарада и ми смо их преточили у прописе који у коначном доприносе бољој конкурентности наших предузећа и већој безбедности производа на тржишту и у употреби“ нагласио је он.

Прописи који се односе на безбедност производа су обавезни за све произвођаче и увознике, док су стандарди добровољни, објаснио је помоћник министра.

„Стандарди се односе на минималне захтеве за производе, процесе и услуге и нису обавезни, али је добро имати их јер они знатно олакшавају пословање и утичу на побољшање конкурентности“ нагласио је Петровић.

Он је објаснио да системе квалитета у фирмама уводе ткзв сертификоване куће и без обзира на то што увођење стандарда кошта фирме, оно не утиче на цену услуга или производа. Напротив, светска истраживања и статистике показују да увођење стандарда смањује трошкове пословања за 15 одсто.

„Србија је преузела 97 одсто стандарда и око 75 процената техничких прописа из области инфраструктуре квалитета. Ова област у преговарачком процесу оцењена је као једна од најусаглашенијих, а процес усклађивања и даље траје и у току су припреме за усвајање нових закона и подзаконских аката у овој области“ рекао је помоћник министра.