Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
17.10.2016.

„Обавеза сваке, па и наше државе, је да створи услове да предузећа производе и пласирају производе кoји су конкурентни и безбедни за потошаче. То је и наша обавеза на путу ка Европској унији, али ми то пре свега радимо због наших предузећа“ рекао је помоћник министра за инфраструктуру квалитета и председник Преговарачке групе 1 Јован Петровић.

Он је на скупу на коме је представљен Нацрт стратегије и Акциони план за поглавље 1Слобода кретања робе, Потпуна интеграција српске привреде у јединствено тржиште Европске уније рекао да се подразумева да, у процесу приступања, морамо усвојити мере којима се обезбеђује трговина без непотребних техничких препрека, водећи при томе рачуна да се обезбеде услови да наша привреда производи и на тржиште ставља безбедне и квалитетне производе.

„Србија је у том циљу успоставила неопходан систем и до сада преузела око 75% законодавства и 97% европских стандарда. Процес усклађивања и даље траје, па бих зато нагласио чињеницу да је Стратегија и Акциони план о којима говоримо данас, од велике важности не само за отварање Поглавља 1 и нашу интеграцију у ЕУ, већ пре свега за српску индустрију у целини, као и за заштиту потрошача.

Министарство привреде на челу је Преговарачке групе 1 – Слобода кретања робе и има улогу координатора у области техничких прописа за безбедност производа и инфраструктуре квалитета. «Предстоји нам активна сарадња у овој области са ресорним министарствима, институцијама инфрастуктуре квалитета, привредном комором, невладиним сектором и другим партнерима како бисмо у потпуности преузели и применили прописе који су у надлежности других институција“ рекао је Петровић.

Он је посебно захвалио колегама са Твининг пројекта из Чешке Републике, који су се укључили у веома важном тренутку у ове активности, кроз значајну подршку у бројним аспектима. „Иако је овај део преговарачког процеса оцењен као један од најнапреднијих, процес хармонизације је још увек у току, а то је управо област у којој ће нам пројекат највише помоћи”, закључио је Петровић.