Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
21.04.2017.

Министарство привреде је потписало данас уговоре о уступању опреме са 11 акредитованих тела-лабораторија чиме ће додатно бити ојачани њихови технички капацитети за сертификацију и стандардизацију производа. „Ово што данас радимо веома је важно за нашу привреду јер се унапређују услови да она ствара производе који су безбедни како за домаће, тако и захтевно европско тржиште“ рекао је том приликом помоћник министра Јован Петровић.

Петровић је истакао да је Министарство привреде преузело из европског законодавства 100 одсто стандарда и прописа који се односе на безбедност техничких производа – машина, малих кућних апарата, електричне и електронске опреме, лифтова, личне заштитне опреме итд. Производи који су направљени по овим стандардима носе на себи Српски знак усаглашености, симбол са три слова А у облику троугла. Ова ознака је доказ испуњености најсавременијих европских стандарда у области безбедности техничких производа.

„Све ово што смо до сада урадили у погледу преузимања прописа, изградње система, омогућава привредницима, малим и средњим предузећима да хватају корак са савременим токовима и тако, спремни излазе на светска тржишта. Такође, кроз један од програма Деценије предузетништва суфинансирамо и до 50 одсто трошкова сертификације, увођења стандарда и слично.

Петровић је објаснио да је сврха ових активности Министарства привреде да се на тржиште стављају безбедни производи и штити животна средина, јер се у коначном мисли на потрошаче и њихову безбедност. „Они су кључни и зато Министарство привреде покреће кампању „Безбедност нема цену“ којом желимо да грађани, потрошачи, стекну навику да кад купују технику, мале кућне апарате, погледају, потраже и купе електрични производ који на себи носи Српски знак усаглашености – баш као што потрошачи у Европи траже чувени знак ЦЕ. Ако сви будемо стекли ову добру навику, задаћемо јак шамар сивој економији“ нагласио је Петровић.

Опрема која је данас уступљена акредитованим телим – лабораторијама набављена је уз подршку Европске уније из претприступних фондова. Вредна је 5 милиона евра, а додатно ће ојачати техничке капацитете лабораторија и олакшати произвођачима техничких производа приступ европском тржишту, али и смањити трошкове услуга сертификације и испитивања тих производа. Она ће омогућити испитивања садржаја тешких метала, органских загађивача, отпадних гасова и других хемикалија у води, ваздуху и земљишту. Омогућиће, такође, и испитивање горива и квалитета енергената. Вршиће се испитивања безбедности електричне опреме која се користи свуда где је повећана могућност експлозије, у рудницима, рафинеријама и на бензинским пумпама. Испитивање грађевинских материјала, електронске и електричне опреме су само још неки од примера како ће се користити донирана опрема.

Шеф сектора Делегације Европске уније у Београду Штефен Худолин је рекао да свака земља Европске уније, али и оне које теже да буду чланови ове заједнице, морају да преузму прописе и омогуће да њихова привреда производи безбедне производе. „Опрема коју поклањамо је важна и за заштиту животне средине, за безбедност на раду, за грађевинску индустрију Србије.  Ово је изузетно важно за отварање Преговарачког поглавља 1 и представља само део онога што Европска унија и Министарство привреде заједно са осталим српским институцијама из ове области раде у процесу придруживања Србије Европској унији. Исти, високи, стандарди безбедности морају да важе на целокупном тржишту, како европском, тако и у земљама кандидатима“, истакао је Худолин.