Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
21.04.2017.

Ministarstvo privrede je potpisalo danas ugovore o ustupanju opreme sa 11 akreditovanih tela-laboratorija čime će dodatno biti ojačani njihovi tehnički kapaciteti za sertifikaciju i standardizaciju proizvoda. „Ovo što danas radimo veoma je važno za našu privredu jer se unapređuju uslovi da ona stvara proizvode koji su bezbedni kako za domaće, tako i zahtevno evropsko tržište“ rekao je tom prilikom pomoćnik ministra Jovan Petrović.

Petrović je istakao da je Ministarstvo privrede preuzelo iz evropskog zakonodavstva 100 odsto standarda i propisa koji se odnose na bezbednost tehničkih proizvoda – mašina, malih kućnih aparata, električne i elektronske opreme, liftova, lične zaštitne opreme itd. Proizvodi koji su napravljeni po ovim standardima nose na sebi Srpski znak usaglašenosti, simbol sa tri slova A u obliku trougla. Ova oznaka je dokaz ispunjenosti najsavremenijih evropskih standarda u oblasti bezbednosti tehničkih proizvoda.

„Sve ovo što smo do sada uradili u pogledu preuzimanja propisa, izgradnje sistema, omogućava privrednicima, malim i srednjim preduzećima da hvataju korak sa savremenim tokovima i tako, spremni izlaze na svetska tržišta. Takođe, kroz jedan od programa Decenije preduzetništva sufinansiramo i do 50 odsto troškova sertifikacije, uvođenja standarda i slično.

Petrović je objasnio da je svrha ovih aktivnosti Ministarstva privrede da se na tržište stavljaju bezbedni proizvodi i štiti životna sredina, jer se u konačnom misli na potrošače i njihovu bezbednost. „Oni su ključni i zato Ministarstvo privrede pokreće kampanju „Bezbednost nema cenu“ kojom želimo da građani, potrošači, steknu naviku da kad kupuju tehniku, male kućne aparate, pogledaju, potraže i kupe električni proizvod koji na sebi nosi Srpski znak usaglašenosti – baš kao što potrošači u Evropi traže čuveni znak CE. Ako svi budemo stekli ovu dobru naviku, zadaćemo jak šamar sivoj ekonomiji“ naglasio je Petrović.

Oprema koja je danas ustupljena akreditovanim telim – laboratorijama nabavljena je uz podršku Evropske unije iz pretpristupnih fondova. Vredna je 5 miliona evra, a dodatno će ojačati tehničke kapacitete laboratorija i olakšati proizvođačima tehničkih proizvoda pristup evropskom tržištu, ali i smanjiti troškove usluga sertifikacije i ispitivanja tih proizvoda. Ona će omogućiti ispitivanja sadržaja teških metala, organskih zagađivača, otpadnih gasova i drugih hemikalija u vodi, vazduhu i zemljištu. Omogućiće, takođe, i ispitivanje goriva i kvaliteta energenata. Vršiće se ispitivanja bezbednosti električne opreme koja se koristi svuda gde je povećana mogućnost eksplozije, u rudnicima, rafinerijama i na benzinskim pumpama. Ispitivanje građevinskih materijala, elektronske i električne opreme su samo još neki od primera kako će se koristiti donirana oprema.

Šef sektora Delegacije Evropske unije u Beogradu Štefen Hudolin je rekao da svaka zemlja Evropske unije, ali i one koje teže da budu članovi ove zajednice, moraju da preuzmu propise i omoguće da njihova privreda proizvodi bezbedne proizvode. „Oprema koju poklanjamo je važna i za zaštitu životne sredine, za bezbednost na radu, za građevinsku industriju Srbije.  Ovo je izuzetno važno za otvaranje Pregovaračkog poglavlja 1 i predstavlja samo deo onoga što Evropska unija i Ministarstvo privrede zajedno sa ostalim srpskim institucijama iz ove oblasti rade u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Isti, visoki, standardi bezbednosti moraju da važe na celokupnom tržištu, kako evropskom, tako i u zemljama kandidatima“, istakao je Hudolin.