Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
14.05.2018.

Сајам ученичких компанија, који подржава и Министарство привреде, отворен је данас у тржном центру Делта сити у оквиру Националног такмичења за најбољу ученичку компанију.

Своје производе и услуге представило је 20 средњошколских тимова, а посетиоци су  могли, између осталог, да пробају парфеме у чврстом стању, здраву ужину за децу, козметику са додатком љуте папричице, “здраву” кафу, производе од козијег млека и  брашном од жира.

„На сајму можемо да видимо како средњошколци своје идеје претварају у дела и производе“, рекла је помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић
додајући да верује да су представници ученичких компанија покретачи промена и доносиоци нових идеја и иницијатива – наша будућност.

Министарство привреде већ трећу годину заредом финансијски подржава програм ученичких компанија организације Достигнућа младих.  У претходној школској години у програм је укључено 225 средњих школа са 3.320 ученика, а у текућој је, наводи помоћница министра, тај број већи – 275 школа са 4.500 ученика.

„Нас циљ је да до 2020 овај програм буде доступан у свакој средњој школи у Србији. Овај програм је значајан због промоције предузетницког нацина размисљања, активног односа према свом окрузењу, јаца разлиците социјалне вестине битне тимски рад И др… Истинска вредност образовног програма Достигнућа младих је што подучава ученике да размишљају изван своје тренутне ситуације, да буду отворени за промене и да се осете спремним за суочавање са будућношћу, као и да активно учествују у свим сегментима савременог живота како би повећали своје могућности при запошљавању и унапредили свој предузетнички дух“, рекла је Обрадовић Јовановић.

Она је истакла и да Министарство привреде активно прати и финансијски подржава активности организације Достигнућа младих.

Директор Достигнућа младих Дарко Радичанин рекао је да је ове године у средњим школама широм Србије основано више од 150 ученичких компанија, а да је 134  учествовало на  четири регионална такмичења која су организована у Крагујевцу, Новом Саду, Београду и Нишу.

Како је додао, на сваком од четири такмичења, панели жирија су бирали по пет најбољих екипа које су се пласирале у национално финале.

„Сутра ћемо на завршној церемонији сазнати која ученичка компанија је апсолутни победник у овој школској години и представник Србије на предстојећем европском такмичењу ученичких компанија“, рекао је Радичанин.

На Националном најбољих ученичких компанија учествује 20 средњошколских тимова из Сврљига, Алексинца, Власотинца, Ниша, Београда, Шапца, Вршца, Новог Сада, Шида, Сремске Митровице, Крагујевца, Параћина, Александровца и Пожеге.