Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
14.05.2018.

Sajam učeničkih kompanija, koji podržava i Ministarstvo privrede, otvoren je danas u tržnom centru Delta siti u okviru Nacionalnog takmičenja za najbolju učeničku kompaniju.

Svoje proizvode i usluge predstavilo je 20 srednjoškolskih timova, a posetioci su  mogli, između ostalog, da probaju parfeme u čvrstom stanju, zdravu užinu za decu, kozmetiku sa dodatkom ljute papričice, “zdravu” kafu, proizvode od kozijeg mleka i  brašnom od žira.

„Na sajmu možemo da vidimo kako srednjoškolci svoje ideje pretvaraju u dela i proizvode“, rekla je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović
dodajući da veruje da su predstavnici učeničkih kompanija pokretači promena i donosioci novih ideja i inicijativa – naša budućnost.

Ministarstvo privrede već treću godinu zaredom finansijski podržava program učeničkih kompanija organizacije Dostignuća mladih.  U prethodnoj školskoj godini u program je uključeno 225 srednjih škola sa 3.320 učenika, a u tekućoj je, navodi pomoćnica ministra, taj broj veći – 275 škola sa 4.500 učenika.

„Nas cilj je da do 2020 ovaj program bude dostupan u svakoj srednjoj školi u Srbiji. Ovaj program je značajan zbog promocije preduzetnickog nacina razmisljanja, aktivnog odnosa prema svom okruzenju, jaca razlicite socijalne vestine bitne timski rad I dr… Istinska vrednost obrazovnog programa Dostignuća mladih je što podučava učenike da razmišljaju izvan svoje trenutne situacije, da budu otvoreni za promene i da se osete spremnim za suočavanje sa budućnošću, kao i da aktivno učestvuju u svim segmentima savremenog života kako bi povećali svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unapredili svoj preduzetnički duh“, rekla je Obradović Jovanović.

Ona je istakla i da Ministarstvo privrede aktivno prati i finansijski podržava aktivnosti organizacije Dostignuća mladih.

Direktor Dostignuća mladih Darko Radičanin rekao je da je ove godine u srednjim školama širom Srbije osnovano više od 150 učeničkih kompanija, a da je 134  učestvovalo na  četiri regionalna takmičenja koja su organizovana u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

Kako je dodao, na svakom od četiri takmičenja, paneli žirija su birali po pet najboljih ekipa koje su se plasirale u nacionalno finale.

„Sutra ćemo na završnoj ceremoniji saznati koja učenička kompanija je apsolutni pobednik u ovoj školskoj godini i predstavnik Srbije na predstojećem evropskom takmičenju učeničkih kompanija“, rekao je Radičanin.

Na Nacionalnom najboljih učeničkih kompanija učestvuje 20 srednjoškolskih timova iz Svrljiga, Aleksinca, Vlasotinca, Niša, Beograda, Šapca, Vršca, Novog Sada, Šida, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Paraćina, Aleksandrovca i Požege.