Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
26.01.2017.

Помоћница министра привреде за мала и средња предузећа и предузетништво Катарина Обрадовић Јовановић истакла је да је Влада Републике Србије, увидевши потребе сектора МСПП, прошле године објединила програме подршке привредницима што је учинило доступним неопходне ресурсе за развој њиховог пословања, али и да је истовремено покренут нови вид комуникације са државом.

„Претходну годину коју је обележио низ конструктивних дијалога, настављамо уз подршку са око 18 милијарди динара средстава из буџета, која ће бити додатно појачана новим начинима и изворима финансирања уз помоћ европских фондова и програма.“, истакла је Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде за МСП на конференцији за новинаре поводом најаве свечаног проглашења националног победника –  ЕY Предузетник године.

Она је подсетила да је већ расписан први јавни позив за привреднике за програм који је комбинација бесповратних средстава државе и повољног кредита Фонда за развој. Овај програм је намењен предузећима која инвестирају у опрему, погоне, развој.

Помоћница је објаснила да ће и сви остали сегменти подршке бити настављени, укључујући и подршку почетницима. „Подршка почетницима суштински зависи од државе, јер на финансијском тржишту не постоји могућност и интересовање банака да активније подрже старт ап“, објаснила је она и додала да ће поред, јаче подршке извозницима, фокус бити и на развоју индустрије, односно на свим њеним гранама које могу да допринесу економском развоју.

Она је подсетила да су стратешки циљеви за развој овог сектора утврђени Стратегијом за развој сектора малих и средњих предузећа 2015-2020 – 50 000 нових радних места и раст просечне стопе БДВ на 3% у наредне три године.

Катарина Обрадовић Јовановић је истакла улогу медија у информисању привредника о расположивим програмима подршке, захвалила их на подршци у протеклој години и изразила уверење да ће и они у свом домену узети учешће у промоцији предузетништва и добрих примера привредника у Деценији предузетништва.