Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
26.01.2017.

Pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo Katarina Obradović Jovanović istakla je da je Vlada Republike Srbije, uvidevši potrebe sektora MSPP, prošle godine objedinila programe podrške privrednicima što je učinilo dostupnim neophodne resurse za razvoj njihovog poslovanja, ali i da je istovremeno pokrenut novi vid komunikacije sa državom.

„Prethodnu godinu koju je obeležio niz konstruktivnih dijaloga, nastavljamo uz podršku sa oko 18 milijardi dinara sredstava iz budžeta, koja će biti dodatno pojačana novim načinima i izvorima finansiranja uz pomoć evropskih fondova i programa.“, istakla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede za MSP na konferenciji za novinare povodom najave svečanog proglašenja nacionalnog pobednika –  EY Preduzetnik godine.

Ona je podsetila da je već raspisan prvi javni poziv za privrednike za program koji je kombinacija bespovratnih sredstava države i povoljnog kredita Fonda za razvoj. Ovaj program je namenjen preduzećima koja investiraju u opremu, pogone, razvoj.

Pomoćnica je objasnila da će i svi ostali segmenti podrške biti nastavljeni, uključujući i podršku početnicima. „Podrška početnicima suštinski zavisi od države, jer na finansijskom tržištu ne postoji mogućnost i interesovanje banaka da aktivnije podrže start ap“, objasnila je ona i dodala da će pored, jače podrške izvoznicima, fokus biti i na razvoju industrije, odnosno na svim njenim granama koje mogu da doprinesu ekonomskom razvoju.

Ona je podsetila da su strateški ciljevi za razvoj ovog sektora utvrđeni Strategijom za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća 2015-2020 – 50 000 novih radnih mesta i rast prosečne stope BDV na 3% u naredne tri godine.

Katarina Obradović Jovanović je istakla ulogu medija u informisanju privrednika o raspoloživim programima podrške, zahvalila ih na podršci u protekloj godini i izrazila uverenje da će i oni u svom domenu uzeti učešće u promociji preduzetništva i dobrih primera privrednika u Deceniji preduzetništva.