Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
06.07.2016.

Ученичку компанију „Плантагенет“ из Ариља, која ће представљати Србију на европском такмичењу ученичких компанија у Луцерну од 25. до 27. јула, данас су, у знак подршке, одвојено примили министар привреде Жељко Сертић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Министар привреде Жељко Сертић је рекао да је поносан на тим ученичке компаније „Плантагенет”. “Ови вредни, амбициозни и паметни млади људи су доказ да предузетништво у Србији има светлу будућност и да јесмо део развијеног света. Имају добар производ и предузетничке вештине и знања које су стекли кроз Програм Достигнућа младих у Србији‬. Зато верујемо у њих”.

Образовни програм Достигнућа младих у Србији, који је у Години предузетништва подржало Министарство привреде, пружа ученицима прилику да кроз мноштво практичних активности и уз подршку наставника-ментора и бизнис волонтера, стекну управљачке и организационе вештине, способност тимског рада и сарадње, као и да ојачају каријерне амбиције.

Марија Миливојевић, једна од петоро чланова тима ученичке компаније „Плантагенет“ из Средње школе Свети Ахилије из Ариља, објаснила је да је производ са којим ће се такмичити у Луцерну, „еколошки комплет“ за кућно узгајање зачинског биља и чајева.

У комплету се, како је навела, налазе кесица са земљом, органским ђубривом, и семе, уз биоразградиву саксију, али и упуство за употребу и штапић који служи као обележивач врсте, носач кутије и алатка за обрађивање земљишта.

„Идеја је да омогућимо свима који живе у урбаним срединама да обезбеде себи здраву храну. А када сами гаје биљке знају шта уносе у организам“, објаснила је Миливојевић додајући да се у еколошкој кутији налази тачно колико је потребно за узгајање појединачне биљке.

Са овим пројектом ученичка компанија из Ариља оставрила је пласман на европском првенству, на којем ће представљати, како истиче, не само ту компанију, и град Ариље, већ и своју државу.

Професорка Нада Стевановић, која је ментор овог младог тима, указала је да је реч о финалном производу, који одмах може на тржиште.

„Са пуно самопоуздања одлазимо на такмичење јер смо и у Србији били убедљиви победници. Имамо добар производ и надамо се да ће то препознати и жири у Швајцарској. Србија још није имала победника на европском такмичењу, па се надам да то може да оствари екипа из Ариља“, рекла је Стевановић након састанка с Сертићем у министарству привреде.

Директор организације Достигнућа младих Дарко Радичанин објаснио је да је програм ученичких компанија  један од најквалитетнијих у тој организацији, која је део светске мреже програма „Junior achivment“, највећег светског програма образовања у предузетништву и финансијске писменост.

„Наша визија је да креирамо нове генерације у Србији које ће размишљати предузимљивије од својих родитеља. Приватна иницијатива је она најквалитетнија, и може да допринесе конкурентности привреде“, рекао је Радичанин након састанка са министром.

Тим ученичке компаније „Пплантагенет”  примио је и редседник ПКС Марко Чадеж који је рекао да му је велика част што и Комора може да помогне овакве пројекте, јер један од задатака ПКС и јесте да промовише предузетништво младих.

Чадеж је указао да од укупног броја студената који покрећу старт апове, три пута више оних који су били активни у ученичким компанијама, од деце која нису имала то искуство.

Ученичка компанија „Плантагенет” из Средње школе „Свети Ахилије“ у Ариљу освојила је прво место на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија одржаном у Београду у мају месецу.

Ова ученичка компанија бави се производњом еколошких комплета за кућно узгајање биља, а од 25. до 27. јула ће представљати Србију на европском такмичењу ученичких компанија у Луцерну, у Швајцарској на коме ће учествовати средњошколци из 35 земаља.

Програм Ученицка компанија део је програма  “Година предузетништва 2016”.