Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
06.07.2016.

Učeničku kompaniju „Plantagenet“ iz Arilja, koja će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Lucernu od 25. do 27. jula, danas su, u znak podrške, odvojeno primili ministar privrede Željko Sertić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Ministar privrede Željko Sertić je rekao da je ponosan na tim učeničke kompanije „Plantagenet”. “Ovi vredni, ambiciozni i pametni mladi ljudi su dokaz da preduzetništvo u Srbiji ima svetlu budućnost i da jesmo deo razvijenog sveta. Imaju dobar proizvod i preduzetničke veštine i znanja koje su stekli kroz Program Dostignuća mladih u Srbiji‬. Zato verujemo u njih”.

Obrazovni program Dostignuća mladih u Srbiji, koji je u Godini preduzetništva podržalo Ministarstvo privrede, pruža učenicima priliku da kroz mnoštvo praktičnih aktivnosti i uz podršku nastavnika-mentora i biznis volontera, steknu upravljačke i organizacione veštine, sposobnost timskog rada i saradnje, kao i da ojačaju karijerne ambicije.

Marija Milivojević, jedna od petoro članova tima učeničke kompanije „Plantagenet“ iz Srednje škole Sveti Ahilije iz Arilja, objasnila je da je proizvod sa kojim će se takmičiti u Lucernu, „ekološki komplet“ za kućno uzgajanje začinskog bilja i čajeva.

U kompletu se, kako je navela, nalaze kesica sa zemljom, organskim đubrivom, i seme, uz biorazgradivu saksiju, ali i upustvo za upotrebu i štapić koji služi kao obeleživač vrste, nosač kutije i alatka za obrađivanje zemljišta.

„Ideja je da omogućimo svima koji žive u urbanim sredinama da obezbede sebi zdravu hranu. A kada sami gaje biljke znaju šta unose u organizam“, objasnila je Milivojević dodajući da se u ekološkoj kutiji nalazi tačno koliko je potrebno za uzgajanje pojedinačne biljke.

Sa ovim projektom učenička kompanija iz Arilja ostavrila je plasman na evropskom prvenstvu, na kojem će predstavljati, kako ističe, ne samo tu kompaniju, i grad Arilje, već i svoju državu.

Profesorka Nada Stevanović, koja je mentor ovog mladog tima, ukazala je da je reč o finalnom proizvodu, koji odmah može na tržište.

„Sa puno samopouzdanja odlazimo na takmičenje jer smo i u Srbiji bili ubedljivi pobednici. Imamo dobar proizvod i nadamo se da će to prepoznati i žiri u Švajcarskoj. Srbija još nije imala pobednika na evropskom takmičenju, pa se nadam da to može da ostvari ekipa iz Arilja“, rekla je Stevanović nakon sastanka s Sertićem u ministarstvu privrede.

Direktor organizacije Dostignuća mladih Darko Radičanin objasnio je da je program učeničkih kompanija  jedan od najkvalitetnijih u toj organizaciji, koja je deo svetske mreže programa „Junior achivment“, najvećeg svetskog programa obrazovanja u preduzetništvu i finansijske pismenost.

„Naša vizija je da kreiramo nove generacije u Srbiji koje će razmišljati preduzimljivije od svojih roditelja. Privatna inicijativa je ona najkvalitetnija, i može da doprinese konkurentnosti privrede“, rekao je Radičanin nakon sastanka sa ministrom.

Tim učeničke kompanije „Pplantagenet”  primio je i redsednik PKS Marko Čadež koji je rekao da mu je velika čast što i Komora može da pomogne ovakve projekte, jer jedan od zadataka PKS i jeste da promoviše preduzetništvo mladih.

Čadež je ukazao da od ukupnog broja studenata koji pokreću start apove, tri puta više onih koji su bili aktivni u učeničkim kompanijama, od dece koja nisu imala to iskustvo.

Učenička kompanija „Plantagenet” iz Srednje škole „Sveti Ahilije“ u Arilju osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u maju mesecu.

Ova učenička kompanija bavi se proizvodnjom ekoloških kompleta za kućno uzgajanje bilja, a od 25. do 27. jula će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Lucernu, u Švajcarskoj na kome će učestvovati srednjoškolci iz 35 zemalja.

Program Učenicka kompanija deo je programa  “Godina preduzetništva 2016”.