Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
16.11.2016.

„Развој предузетништва је исувише тежак и сложен задатак да бисмо се ослонили само на сопствене, државне капацитете, зато је важно што у Години предузетништва за партнере имамо и невладин сектор и организације попут Српске асоцијације менаџера, DNA Communications, USAID-а и локалне партнере“ рекла је помоћница министра Катарина Обрадовић Јовановић на завршној конференцији Пројекта „Шанса за нови почетак“ на  којој је представљен његов успех и позитиван утицај на предузетнички дух у Србији.

Помоћница је истакла да једна година подршке свакако није довољна да се предузетништво у Србији доведе на жељени ниво, зато ће подршка и финансијска и нефинансијска бити настављена и наредних година. „Припремамо програме, они ће бити ускоро представљени како би привредници знали када и на који начин могу да дођу до подршке“ рекла је она.

Јовановићка је нагласила да ће се и у наредној години деловати у правцу унапређења пословног окружења и пружања директне финансијске и нефинансијске подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетника. „Трећи правац ће бити подстицање предузетничког духа, чему је је пројекат „Шанса за нови почетак“  у овој години веома допринео“, рекла је помоћница.

„Шанса за нови почетак“ је пројекат који је трајао 22 месеца током којих је подстицао предузетничке инцијативе у Србији. Пројекат је представио 200 предузетничких иницијатива на Сајмовима предузетништва одржаним 11 градова и региона у Србији – у Нишу, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Крагујевцу, Лесковцу, Ужицу, Београду, Чачку, Ваљеву и Новом Пазару. Сајмови су обезбедили за посетиоце идеје за улагање, предавања и релевантне информације о предузетништву. Пројекат је спроведен у сарадњи са организацијом ЕНЕКА, Привредном комором Србије (ПКС) и регионалним привреденим коморама у Србији, Министарством привреде, Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Националном службом за запошљавање (НСЗ), Развојном агенцијом Србије (РАС) и многобројним локалним организацијама.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат изразио је задовољство што је овај пројекат поџао велики број националних и локалних организација, које су заједно радиле у циљу подизања свести о предузетништву у Србији. „У претходних 15 година, САД су преко USAID-а уложиле преко 350 милиона долара у подстицање економског развоја Србије. Током „Године предузетништва“ у Србији, САД су посебно поносне што су допринеле напорима Владе Србије да подстакне предузетништво као кључни фактор одрживог економског раста“, нагласио је он.