Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
16.11.2016.

„Razvoj preduzetništva je isuviše težak i složen zadatak da bismo se oslonili samo na sopstvene, državne kapacitete, zato je važno što u Godini preduzetništva za partnere imamo i nevladin sektor i organizacije poput Srpske asocijacije menadžera, DNA Communications, USAID-a i lokalne partnere“ rekla je pomoćnica ministra Katarina Obradović Jovanović na završnoj konferenciji Projekta „Šansa za novi početak“ na  kojoj je predstavljen njegov uspeh i pozitivan uticaj na preduzetnički duh u Srbiji.

Pomoćnica je istakla da jedna godina podrške svakako nije dovoljna da se preduzetništvo u Srbiji dovede na željeni nivo, zato će podrška i finansijska i nefinansijska biti nastavljena i narednih godina. „Pripremamo programe, oni će biti uskoro predstavljeni kako bi privrednici znali kada i na koji način mogu da dođu do podrške“ rekla je ona.

Jovanovićka je naglasila da će se i u narednoj godini delovati u pravcu unapređenja poslovnog okruženja i pružanja direktne finansijske i nefinansijske podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. „Treći pravac će biti podsticanje preduzetničkog duha, čemu je je projekat „Šansa za novi početak“  u ovoj godini veoma doprineo“, rekla je pomoćnica.

„Šansa za novi početak“ je projekat koji je trajao 22 meseca tokom kojih je podsticao preduzetničke incijative u Srbiji. Projekat je predstavio 200 preduzetničkih inicijativa na Sajmovima preduzetništva održanim 11 gradova i regiona u Srbiji – u Nišu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Kragujevcu, Leskovcu, Užicu, Beogradu, Čačku, Valjevu i Novom Pazaru. Sajmovi su obezbedili za posetioce ideje za ulaganje, predavanja i relevantne informacije o preduzetništvu. Projekat je sproveden u saradnji sa organizacijom ENEKA, Privrednom komorom Srbije (PKS) i regionalnim privredenim komorama u Srbiji, Ministarstvom privrede, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ), Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i mnogobrojnim lokalnim organizacijama.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekat podžao veliki broj nacionalnih i lokalnih organizacija, koje su zajedno radile u cilju podizanja svesti o preduzetništvu u Srbiji. „U prethodnih 15 godina, SAD su preko USAID-a uložile preko 350 miliona dolara u podsticanje ekonomskog razvoja Srbije. Tokom „Godine preduzetništva“ u Srbiji, SAD su posebno ponosne što su doprinele naporima Vlade Srbije da podstakne preduzetništvo kao ključni faktor održivog ekonomskog rasta“, naglasio je on.