Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.05.2015.

Ministar privrede Željko Sertić i ministar pravde Nikola Selaković potpisali su danas sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije i Privredne komore Srbije Memorandum kojim je pokrenut Program za rešavanje pitanja dugova, čiji je cilj smanjenje nesolventnosti i podsticanje kreditiranja privrede, kao i jačanje kapaciteta stečajnih upravnika.

Ministar Sertić je ukazao da dobrovoljno finansijsko restrukturiranje i stečajevi u Srbiji idu veoma sporo zbog komplikovane procedure i kazao da država priprema izmene zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju i stečaju.

„Veoma su komplikovane i duge procedure i za većinu učesnika u tom procesu nema obavezujućih formi za rokove, trajanje procedura, završetak poslova“, rekao je Sertić.

On je dodao da je cilj države da u narednom periodu zainteresuje banke da uđu u procese dobrovoljnog, odnosno vansudskog rešavanja dugova, s ozbirom da je u prethodnom periodu bilo zainteresovanih za taj pravni instrument, ali da su banke to izbegavale.

Govoreći o stečajevima, Sertić je rekao da je cilj da se oni ubrzaju, a ne da traju nedopustivo dugo, nekad duže od deset godina, što ne ide u prilog ekonomskom osnaživanju zemlje. On je naveo da će izmene Zakona o stečaju biti pripremljene za javnu raspravu u dogovoru sa Svetskom bankom i MMF, kao i da će predvideti veću odgovornost i drugačiji sistem nagrađivanja i plaćanja stečajnih upravnika.

„Mi ćemo naći najbolje rešenje za sadašnje ekonomsko stanje, kao i najbolje rešenje u interesu države i svih učesnika u ovim procesima“, rekao je Sertić.

On je istakao da problem nesolventnosti srpske privrede nije problem od juče, ali da se sa njim danas suočavamo i da je to ozbiljan problem koji usporava oporavak ekonomije i napore za jačanje privatnog sektora.

Ministar privrede je kazao da će se sa reformama u toj oblasti relaksirati nekoliko desetina privrednih subjekata koji imaju probleme dugova.

Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da je rešavanje pravne regulative u toj oblasti veliki zadatak države u narednom periodu i napomenuo da je pravosuđe veoma konzervativno, kao i da će ministarstvo u narednom periodu organizovati obuke privrednih sudija, kako bi se ti sporovi brže rešavali.

Selaković je podsetio da je 1. januara 2015. godine počeo da se primenjuje Zakon o posredovanju, odnosno medijaciji, kao i da je nedavno objavljen Registar medijatora.

„Želimo da maksimalno ojačamo vansudsko rešavanje sporova i Ministarstvo pravde će nastojati da što više unapredi poslovne veštine privrednih sudija“, rekao je Selaković.

Ističući da je cilj da privrednici ne moraju da čekaju godinama kako bi rešili privredni spor na sudu, ministar pravde je rekao da je važno unaprediti dve stvari – koncept medijacije i sistem izvršenja.

Regionalni menadžer IFC-a Tomas Lubek je upozorio da Srbija ima visok procenat problematičnih kredita, ali da nije jedina u regionu, u kojem udeo nenaplativih kredita iznosi oko 20 odsto, na primer u Albaniji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji.

Prema podacima IFC-a, do kraja 2014. godine udeo nenaplativih kredita u portfoliju srpskih banaka dostigao je 23 procenta, što predstavlja rast u odnosu na 2010. godinu, kadaje iznosio 16,7 odsto.

Lubek je podsetio da je IFS članSvetske banke koja se fokusira na razvoj privatnog sektora i kazao da se program, koji je pokrenut za rešavanje pitanja dugova, sprovodi u saradnji sa Vladom Švajcarske, kao i da će biti sproveden u naredne tri godine.

Prema njegovim rečima obuhvatiće zakonodavnu i regulatornu reformu kao i unapređenje kapaciteta relevantnih institucija u Srbiji za rešavanje pitanja dugova.

On je rekao da bi Srbija trebalo da izmeni zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju kako bi banke i dužnici van suda mogli brže da dođu do rešenja.

U ime Privredne komore Srbije sporazum je potpisao predsednik PKS Marko Čadež koji je izrazio zadovoljstvo što izvršna vlast ima dijalog sa predstavnicima privrede u cilju pronalaženja najboljih rešenja za nelikvidnost privrede.

„Jedan od najvećih problema srpske privrede je upravo nelikvidnost“, rekao je Čadež i kazao da se današnjim pokretanjem IFC programa unapređuje kultura u političkom i privrednom životu.

Programom, čiji je cilj smanjenje nesolventnosti privrede i podsticaj kreditiranja u Srbiji, podržava se razvoj i unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti stečaja i sporazumnog finasijskog restrukturiranja.

Projektom se, takođe, unapređuje rad Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i jačaju kapaciteti stečajnih upravnika i ostalih učesnika u ovom postupku.

Prema najnovijem izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja, potrebno je 635 dana za izvršenje ugovora, nakon sprovođenja 36 procedura i čak dve godine za rešavanje pitanja nesolventnosti.