Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
30.10.2015.

Пословни форуму привредника Србије и Швајцарске одржан је данас у Привредној комори Србије, а скупу су присуствовали премијер Александар Вучић, потпредседник Швајцарске Конфедерације Јоахн Шнаједер Аман и министри Жељко Сертић и Срђан Вербић, председник Швацарско-српске трговинске коморе Маринко Укропина и председник ПКС Марко Чадеж.

Премијер Вучић позвао је инвеститоре из Швајцарске да улажу у Србију нагласивши да у нашој земљи компаније могу да добију најбоље услове.

“У овом региону можемо да обезбедимо најбоље услове за сваку компанију Западне и Централне Европе, а ради се и на побољшању пословне климе, правног система…”, рекао је Вучић.
Он је рекао да трговинска размена Србије и Швајцарске износи 260 милиона евра годишње и није довољно велика, али да се билатерални односи две земље константно се унапређују и да су све бољи.

Вучић је потпредседнику Швајцарске Конфедерације Јоахану Шнајдеру Аману рекао да је Србија и политички и економски стабилна и изразио уверење да ће се Србија у наредним годинама имати динамичан раст.

„Сигуран сам да ћемо у 2015. години имати стопу раста око један одсто, упркос неким прогнозама које су биле негативне и предвиђале пад од око минус један. И те институције су промениле прогнозе за ову годину и предвиђају раст”, рекао је премијер.

Према његовим речима, Србија континуирано ствара боље пословно окружење, што је показала и најновија Дуинг бизнис листа Светске банке на којој је Србија напредовала 32 позиције и сада је на 59. месту.

„Следеће године би желели да будемо у првих 30 или 40 земаља на тој листи која рангира земље по пословном окружењу и да тиме додатно привучемо инвеститоре“, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија има споразум о слободној трговини са земљама потписницама ЕФТА, а да јој је од ЕФТА земаља најважнији партнер Швајцарска.

„Чак 82 одсто размене ЕФТА са Србијом је заправо са Швајцарском“, прецизирао је Вучић и подсетио да је Србија почела с економским реформама пре годину и по дана, да су од тада усвојени закони о раду, о стечају, о приватизацију. Спроведена је фискална консолидација и дефицит смањен на прихватљив ниво.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/10/IMG 6953
Пословни фоурм привредника Србије и Швајцарске

Потпредседник Швајцарске Конфедерације Јоахн Шнаједер Аман је рекао да постоји више елемената који утичу на одрживост швајцарске привреде, а кључних су либерално и флексибилно тржиште рада и стручно образовање. Стручно образовање младих је веома важно јер обезбеђује привреди професионалну радну снагу и нагалсио да је Швајцарска спремна да својим искуствима помогне Србији у овој области.

Према његовим речима две трећине младих у тој земљи се већ у тинејџерском добу кроз стручно образовање опредељују и упознају са послом који ће радити.

Председник ПКС Марко Чадеж нагласио је да је реформа нашег система образовања неопходна, а решење је у убрзаној реформи стручног образовања и успостављање система по угледу на Швајцарску, Немачку и Аустрију, које имају дулани систем образовања чија је основана карактеристика то да учење у компанијама има предност над учењем у школским клупама.

Садашњи систем средњег стручног образовања у Србији је превасходно школски и одвија се претежно у школским радионицама, а не у предузећима, нагласио је он.

Председник Швацарско-српске трговинске коморе Маринко Укропина истакао је да у Србији послује више од 200 швајцарских компанија које су у нашу привреду уложиле око 500 милиона швајцарских франака, истичући и да је већина задовољна условима пословања у нашој земљи.

Ова комора која постоји око годину дана, дала је свој допринос у побољшању услова пословања комапнија стварајући услове за пословно повезивање, рекао је он и указао да је фокус економија обе земље на малим и средњим предузећима.

Пословни форум, у оквиру ког је одржан и округли сто посвећен дуалном образовању, организовала је Привредна комора Србије у сарадњи са Швацарско-српском трговинском комором и Трговинском комором Швајцарска-Централна Европа.