Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
20.11.2019.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је данас да је основни циљ пројекта ЕУБИД – Подршка Европске уније развоју пословних инкубатора помоћ инкубаторима да развију стандардизоване услуге подршке за развој пословања за своје кориснике.

Она је на конференцији „Улога пословних инкубатора у пружању услуга МСП“ коју су организовали Министарство привреде и пројекат ЕУБИД рекла да су стартапови који се развијају у инкубаторима углавном иновативна предузећа којима је битно да добију квалитетну подршку у почетним фазама развоја.

„У последње време лансирано је много нових програма подршке, али то није довољно. Наше ангажовање огледа се и кроз ЕУБИД пројекат, а базирано је на унапређењу услуга које пословни инкубатори пружају“, рекла је Обрадовић Јовановић.

Помоћница министра привреде каже и да је у претходном периоду у фокусу било успостављање инкубатора и сличних иницијатива, а да ће у наредној фази акценат бити на развоју и даљем унапређењу услуга које пружају корисницима.

Сада из фазе сагледавања прелазимо у фазу директне подршке инкубаторима, рекла је Обрадовић Јовановић додајући да је анализа урађена у оквиру пројекта ЕУБИД показала разноликост инкубатиора који послују у Србији.

„Видели смо различите примере. Наишли смо на иницијативе које су нас изненадиле квалитетом, али на инкубаторе који скоро да не обављају своју основну функцију“, истакла је Обрадовић Јовановић.

Додаје и да су то изазови које треба решавати у наредној фази.

Иако су МСП најфлексибилнији део сваке привреде, њима је потребна велика помоћ, изјавио је шеф сектора Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин.

Он је додао да заједно са Министарством привреде, Министарством просвете и другим институцијама у Србији, Европска унија спроводи много пројеката и иницијатива у области привреде и да је до сада за развој привреде донирано више од 200 милиона евра.

„Потребно је хомогенизовати мрежу од скоро 40 пословних инкубатора, повезати их са осталим пројектима, пре свега Владе Србије и Европске уније, али и других донатора. Постоји много програма подршке и била би штета да сви предузетници не буду обавештени о томе. Инкубатори су један од начина да се то учини“, изјавио је Худолин.

ЕУБИД пројекат финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством привреде и Министарством финансија, Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.