Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
18.04.2016.

Министар привреде Жељко Сертић и председник кинеске компаније Хестил Ју Јонг потписали су данас купопродајни уговор за Железару Смедерево, којим је та кинеска компанија преузела 98 имовинских целина Железаре за 46 милиона евра.

Свечаној церемонији потписивања уговора у Железари присуствовао је председник Владе Србије Александар Вучић, представници дипломатског кора и многе угледне личности из јавног живота.

Премијер Вучић је, након потписивања уговора о преузимању смедеревске Железаре, поручио да је данас важан и велики дан за све нас, те најавио могући долазак председника Кине у Смедерево, крајем јуна.

„Ово је велики дан за вас раднике смедеревске Железаре и заслужили сте такав дан после много година неизвесности, непроспаваних ноћи и размишљања хоћете ли моћи да прехраните своје породице“, рекао је премијер.

Видно задовољан у обраћању радницима и грађанима Смедерева, Вучић је испричао да су, када је преузео Владу Србије, сви желели да се, како је рекао, ратосиљамо радника, да исплатимо отпремнине и да кажемо „довиђења и хвала“ Железари.

„Када сам први пут дошао разговарао са руководстовм и радницима и када сам видео њхов поглед, рекао сам да новац није увек најважнији, важан је, али није најважнији. Прича о Железари је прича о неодустајању. Борили смо се до краја и успели да се изборимо. Ми без вас, дргари радници, не бисмо у томе успели. Не бисмо могли ништа да урадимо“, навео је.

Успели смо, казао је, јер на сваком од три званичан састанка које је имао са кинеским званичнима и неколико других сусрета, наши пријатељи из Кине су нас питали шта је то што је Србији најважније.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/04/Tan2016 4 18 1355176 0
Потписивање купопродајног уговора за Железару

„Рекао сам хвала, диван нам је мост Михаило Пупин, али симбол Србије, најважније место у Србији јесте Железара Смедерево. Ако можете да нам помогнете, учините то“, испричао је пемијер.

Такође је испричао и да је један „велики лидер“ једне, како је рекао, велике европске земје тражио да Кинези преузму њихову железару, али да су му „наши кинески пријатељи рекли: Србија је прироитет, идемо у Смедерево“.

„Зато, хвала руковдоству Кине“, рекао је.

Председник Хестила, новог власника Железаре Смедерево, Ју Јонг поручио је данас да је план те компаније да српска челичана буде најконкурентнија у Европи, као и да ће понудити прилику за запослење свим тренутно запосленима у Железари.

„Сигурни смо да ћемо Железару Смедерево изградити у модеран комплекс, са унапређеном технологијом, опремом, подигнутим нивоом заштите животне срдине и добрим условима за рад, а све са циљем да Железара Смедерево буде најконкурентнија у Европи“, истакао је Јонг, након потписивања уговора.

Хестил је, како је напоменуо, способан да обезбеди инвестиције за Железару, са неопходном техничком трансформацијом и коришћењем напредне техонлогије.

Јонг се захвалио премијеру Србије Александру Вучићу на гостопримству, Влади Србије и тиму који је радио на овом пројекту.

„Прииком сваке посете осећам да је земља пуна снаге и задивљен сам њеним брзим економским и друштвеним развојем. Верујем да се то може приписати изузетном креативношћу српског народа, али и визијом и изузетим руковођењем Владе и Вучића“, навео је он, додајући и да су радници у Железари вредни и компетентни.

То је све, како је истакао, додатно учврстило одлучност Хестила да инвестира.

„Надамо се бољој будућности са запосленима у Железари“, нагласио је Јонг, наводећи да је Хестил њвећи произвођач гвожђа и челика у Кини, други највећи у свету, са преко 70 филијала у свету и великим бројем запослених, са најнапреднијом технологијом на свету.

Додао је да Кина и Србија негују дугогодишње пријатељство, нарочито последњих година када су обе стране направиле помак у политчкој, економској и културној срадњи.

„Доприносићемо даљем унапређењу односа две земље“, поручио је он, а све присутне је позвао да зебележе данашњу слику у Железари Смедерево и да је поново посете, после чега ће бити сведоци њених промена.

Како је рекао, дубоко верује да ће све уговорне стране пружити максимум, а од Смедерева направити бисер поред Дунава, који ће сјајем привлачити пажњу целог света.

„Пожелео бих бриљантну будућност овом пројекту, свим пријатељима овде и пуно здравља и среће целом српском народу“, рекао је Јонг.

Влада Србије и кинески Хестил потписали су данас купопродајни уговор за Железару Смедерево, којим је та кинеска компанија преузела 98 имовинских целина железаре за 46 милиона евра.