Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.04.2016.

Ministar privrede Željko Sertić i predsednik kineske kompanije Hestil Ju Jong potpisali su danas kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora u Železari prisustvovao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici diplomatskog kora i mnoge ugledne ličnosti iz javnog života.

Premijer Vučić je, nakon potpisivanja ugovora o preuzimanju smederevske Železare, poručio da je danas važan i veliki dan za sve nas, te najavio mogući dolazak predsednika Kine u Smederevo, krajem juna.

„Ovo je veliki dan za vas radnike smederevske Železare i zaslužili ste takav dan posle mnogo godina neizvesnosti, neprospavanih noći i razmišljanja hoćete li moći da prehranite svoje porodice“, rekao je premijer.

Vidno zadovoljan u obraćanju radnicima i građanima Smedereva, Vučić je ispričao da su, kada je preuzeo Vladu Srbije, svi želeli da se, kako je rekao, ratosiljamo radnika, da isplatimo otpremnine i da kažemo „doviđenja i hvala“ Železari.

„Kada sam prvi put došao razgovarao sa rukovodstovm i radnicima i kada sam video njhov pogled, rekao sam da novac nije uvek najvažniji, važan je, ali nije najvažniji. Priča o Železari je priča o neodustajanju. Borili smo se do kraja i uspeli da se izborimo. Mi bez vas, drgari radnici, ne bismo u tome uspeli. Ne bismo mogli ništa da uradimo“, naveo je.

Uspeli smo, kazao je, jer na svakom od tri zvaničan sastanka koje je imao sa kineskim zvaničnima i nekoliko drugih susreta, naši prijatelji iz Kine su nas pitali šta je to što je Srbiji najvažnije.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/04/Tan2016 4 18 1355176 0
Potpisivanje kupoprodajnog ugovora za Železaru

„Rekao sam hvala, divan nam je most Mihailo Pupin, ali simbol Srbije, najvažnije mesto u Srbiji jeste Železara Smederevo. Ako možete da nam pomognete, učinite to“, ispričao je pemijer.

Takođe je ispričao i da je jedan „veliki lider“ jedne, kako je rekao, velike evropske zemje tražio da Kinezi preuzmu njihovu železaru, ali da su mu „naši kineski prijatelji rekli: Srbija je priroitet, idemo u Smederevo“.

„Zato, hvala rukovdostvu Kine“, rekao je.

Predsednik Hestila, novog vlasnika Železare Smederevo, Ju Jong poručio je danas da je plan te kompanije da srpska čeličana bude najkonkurentnija u Evropi, kao i da će ponuditi priliku za zaposlenje svim trenutno zaposlenima u Železari.

„Sigurni smo da ćemo Železaru Smederevo izgraditi u moderan kompleks, sa unapređenom tehnologijom, opremom, podignutim nivoom zaštite životne srdine i dobrim uslovima za rad, a sve sa ciljem da Železara Smederevo bude najkonkurentnija u Evropi“, istakao je Jong, nakon potpisivanja ugovora.

Hestil je, kako je napomenuo, sposoban da obezbedi investicije za Železaru, sa neophodnom tehničkom transformacijom i korišćenjem napredne tehonlogije.

Jong se zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na gostoprimstvu, Vladi Srbije i timu koji je radio na ovom projektu.

„Priikom svake posete osećam da je zemlja puna snage i zadivljen sam njenim brzim ekonomskim i društvenim razvojem. Verujem da se to može pripisati izuzetnom kreativnošću srpskog naroda, ali i vizijom i izuzetim rukovođenjem Vlade i Vučića“, naveo je on, dodajući i da su radnici u Železari vredni i kompetentni.

To je sve, kako je istakao, dodatno učvrstilo odlučnost Hestila da investira.

„Nadamo se boljoj budućnosti sa zaposlenima u Železari“, naglasio je Jong, navodeći da je Hestil njveći proizvođač gvožđa i čelika u Kini, drugi najveći u svetu, sa preko 70 filijala u svetu i velikim brojem zaposlenih, sa najnaprednijom tehnologijom na svetu.

Dodao je da Kina i Srbija neguju dugogodišnje prijateljstvo, naročito poslednjih godina kada su obe strane napravile pomak u politčkoj, ekonomskoj i kulturnoj sradnji.

„Doprinosićemo daljem unapređenju odnosa dve zemlje“, poručio je on, a sve prisutne je pozvao da zebeleže današnju sliku u Železari Smederevo i da je ponovo posete, posle čega će biti svedoci njenih promena.

Kako je rekao, duboko veruje da će sve ugovorne strane pružiti maksimum, a od Smedereva napraviti biser pored Dunava, koji će sjajem privlačiti pažnju celog sveta.

„Poželeo bih briljantnu budućnost ovom projektu, svim prijateljima ovde i puno zdravlja i sreće celom srpskom narodu“, rekao je Jong.

Vlada Srbije i kineski Hestil potpisali su danas kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina železare za 46 miliona evra.