Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
26.11.2015.

Меморандум о разумевању између Владе Србије и Hebei Iron and Steel Group (ХБИС), која је заинтересована за куповину Железаре у Смедереву, потписан је данас у Пекингу, у присуству премијера Србије и Кине, Александра Вучића и Ли Кећијанга.

Премијер Вучић је у Кини рекао да је кинеска компанија ХБИС, која је други највећи произвођач у индустрији челика у време кад цена тог метала опада, заинтересована за Железару и да би то било спасоносно решење.

Он је рекао да је потписивање првог акта од суштинског значаја за преузимање Железаре и да се нада да ћемо успети да обавимо све и успешно окончамо те преговоре.

„То је од кључног стратесског значаја за будућност и за развој Србије“, рекао је Вучић и истакао да Србија продаје Железару да би се обезбедио раст БДП, опстанак те компаније и радна места за 5.000 радника.

У Пекингу, где премијер борави у званичној билатералној посети Кини, потписан је Меморандум о разумевању са Министарством науке и технологије о научној сарадњи на рецензији пројекта пријављених на Национални пројектни циклус од 2016. до 2020. године, Меморандум о разумевању на изградњи и финансирању термоелектране с погоном на отпад између ЦМЕС/ЦАИД, Меморандум о разумевању за развој индустријског парка између ЦРБЦ и надлежног министарства.

У присуству двојице премијера, потписани су и Меморандум о разумевању о сарадњи на пројекту изградње две деонице аутопута Е 763, на Коридору 11, затим Протокола о здравственим захтевима за извоз смрзнутог јунећег меса из Републике Србије у НР Кину, као Програм просветне сарадње измедју Министарства просвете Србије и НР Кине за 2016-2020.