Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.07.2017.

Споразум између руководства компаније „Фијат Крајслер аутомобили Србија“  и председника Самосталног синдиката запослених у тој компанији потписан је данaс у Влади Србије, чиме је и формално постигнут договор о условима наставка рада.

Поменути документ, који ће обезбедити наставак производње модела фијат 500Л у Србији, као и наставак дијалога између „Фијата“ и синдиката, потписали су председник Самосталног синдиката у „Фијату“ Зоран Марковић и генерални директор компаније „Фијат Крајслер аутомобили Србија“ Силвија Вернети.

Потписивању су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар привреде Горан Кнежевић, који је својим парафом потврдио споразум, као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Брнабић је том приликом нагласила да су разговори били веома тешки, али да је пронађен добар компромис, уз оцену да су обе стране биле одговорне и храбре.

Потписивање Споразума између руководства компаније „Фијат Крајслер аутомобили Србија“ и радника

Она је поручила да и даље стоји иза радника „Фијата“ и да ће опет разговарати са запосленима уколико то буде потребно и објаснити шта је добијено овим разговорима.

Председница Владе је исказала захвалност свим странама које су се одазвале позиву Владе за разговоре, а радницима и Штрајкачком одбору на одговорности и храбрости, као и на томе што су веровали у Владу и могућност да се кроз разговор пронађе решење.

Такође, Брнабић је изразила захвалност и представницима „Фијата“ због тога што су имали разумевања за разговоре који су вођени и за захтеве радника.

Она је објаснила да је преговорима између синдиката Фијатове фабрике аутомобила у Крагујевцу и пословодства те компаније договорено оснивање Комисије за техничка мерења, коју ће чинити чланови синдиката и чланови ФЦА Србија, као и технички стручњаци из седишта компаније.

Ова комисија, како је најавила, почеће са радом од 15. септембра и надгледаће да ли је све у стандардима производње, а затим ће месечно давати извештаје централи „Фијата“ у Торину и Влади Србије.

Према њеним речима, то значи да ћемо наставити овај дијалог сваког месеца до најмање краја јануара 2018. године.

Влада Србије је овом приликом интервенисала како би се постигао договор, јер би у противном дошло до потпуног прекида производње у фирми која запошљава више од 2.500 радника, а трпео би и БДП, извоз и кооперанти, објаснила је она.

За све остале ствари постоји институционални механизам, односно Агенција за мирно решавање спорова, навела је премијерка и изразила наду да ће се производња у „Фијату“ повећати.