Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
25.07.2017.

Sporazum između rukovodstva kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“  i predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u toj kompaniji potpisan je danas u Vladi Srbije, čime je i formalno postignut dogovor o uslovima nastavka rada.

Pomenuti dokument, koji će obezbediti nastavak proizvodnje modela fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između „Fijata“ i sindikata, potpisali su predsednik Samostalnog sindikata u „Fijatu“ Zoran Marković i generalni direktor kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“ Silvija Verneti.

Potpisivanju su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar privrede Goran Knežević, koji je svojim parafom potvrdio sporazum, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Brnabić je tom prilikom naglasila da su razgovori bili veoma teški, ali da je pronađen dobar kompromis, uz ocenu da su obe strane bile odgovorne i hrabre.

Potpisivanje Sporazuma između rukovodstva kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“ i radnika

Ona je poručila da i dalje stoji iza radnika „Fijata“ i da će opet razgovarati sa zaposlenima ukoliko to bude potrebno i objasniti šta je dobijeno ovim razgovorima.

Predsednica Vlade je iskazala zahvalnost svim stranama koje su se odazvale pozivu Vlade za razgovore, a radnicima i Štrajkačkom odboru na odgovornosti i hrabrosti, kao i na tome što su verovali u Vladu i mogućnost da se kroz razgovor pronađe rešenje.

Takođe, Brnabić je izrazila zahvalnost i predstavnicima „Fijata“ zbog toga što su imali razumevanja za razgovore koji su vođeni i za zahteve radnika.

Ona je objasnila da je pregovorima između sindikata Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu i poslovodstva te kompanije dogovoreno osnivanje Komisije za tehnička merenja, koju će činiti članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije.

Ova komisija, kako je najavila, počeće sa radom od 15. septembra i nadgledaće da li je sve u standardima proizvodnje, a zatim će mesečno davati izveštaje centrali „Fijata“ u Torinu i Vladi Srbije.

Prema njenim rečima, to znači da ćemo nastaviti ovaj dijalog svakog meseca do najmanje kraja januara 2018. godine.

Vlada Srbije je ovom prilikom intervenisala kako bi se postigao dogovor, jer bi u protivnom došlo do potpunog prekida proizvodnje u firmi koja zapošljava više od 2.500 radnika, a trpeo bi i BDP, izvoz i kooperanti, objasnila je ona.

Za sve ostale stvari postoji institucionalni mehanizam, odnosno Agencija za mirno rešavanje sporova, navela je premijerka i izrazila nadu da će se proizvodnja u „Fijatu“ povećati.