Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
10.11.2015.

Србија и Европска унија су данас у Бриселу потписале споразум о подршци конкурентности малих и средњих предузећа у Србији.

Споразумом између Европске уније и Србије, који ступа на снагу 1. јануара 2016. године, потврђено је учешће наше земље у Програму конкурентности малих и средњих предузећа КОЗМЕ (Programme for the Competitiveness of enterprises and SME) до 2020. године.

Њиме се успоставља могућност финансирања активности које имају за циљ подизање конкурентности и оснивање и раст малих и средњих предузећа у Србији, а Министарство привреде биће задужено за координацију активности Програма КОЗМЕ.

Поводом потписивања Споразума у Бриселу, министар привреде Жељко Сертић изјавио је да ће захваљујући овом Програму Mинистарство, уз подршку Европске уније, финансирати и спроводити активности усмерене ка унапређењу конкурентности и расту и развоју малих и средњих предузећа у Србији. „Циљ је Владе Србије је повећање конкурентности домаће привреде у наредном периоду и већи излазак малих и средњих предузећа на страна тржишта. Зато ће наредна година бити година предузетништва што значи да ће фокус Министарства бити на развоју малих и средњих предузећа и подстицању предузетништва“, рекао је Сертић и истако да ће КОЗМЕ програм бити велика подршка Србији у јачању овог сектора.

Амбасадор Душко Лопандић у сталној Мисији Србије при Европској унији, који је потписао Споразум, истакао је важност учешћа Србије у овом програму Европске уније. Према његовим речима реализација Програма КОЗМЕ ће омогућити бољу промоцију предузетништва, олакшати приступ финансијама и допринети интернационализацији малих и средњих предузећа из Србије“.

Буџет Програма КОЗМЕ, који Европска унија реализује у периоду 2014-2020. године и чији су корисници земље ЕУ и земље кандидати, износи 2,3 милијарде евра.